Közélet

Európai Bíróság: szabálytalan az online kaszinók engedélyeztetése

Megsértette a szolgáltatásnyújtás szabadságának elvét az online szerencsejáték-engedélyek odaítélésének magyar szabályozása 2014. július 15-e előtt - ismertette az uniós főtanácsnok indítványát az Európai Unió luxembourgi székhelyű bírósága. És ugyan az erre vonatkozó új szabályozás már érvényben van, ám az továbbra sem teremtett tiszta helyzetet.

Komoly átláthatósági problémák merültek fel az online szerencsejátékok szabályozásával kapcsolatban, a koncessziós jog odaítélésére jogosult magyar hatóság ugyanis olyan széles mérlegelési mozgástérrel rendelkezik, amely nem biztosítja az objektív és előzetesen ismert kritériumokon alapuló pályáztatási eljárás lebonyolítását - többek között ez hangzott el az uniós főtanácsnok indítványának ismertetésén az luxembourgi székhelyű bíróságán.

[caption id="" align="alignleft" width="600"]Átláthatósági problémák merültek fel az online szerencsejátékok szabályozásával kapcsolatban - fotó: AFP Átláthatósági problémák merültek fel az online szerencsejátékok szabályozásával kapcsolatban - fotó: AFP[/caption]

Az uniós bíróság emlékeztetett, Magyarországon 2014. július 15-e előtt megbízható szerencsejáték-szervezőnek azok a gazdasági szereplők számítottak, amelyek legalább tíz éven keresztül folytattak Magyarországon szerencsejáték szervezésére irányuló tevékenységet, és emellett legalább 200 millió forint összegű jegyzett tőkével rendelkeztek. A fenti dátumtól azonban már csak azok a gazdasági szereplők minősültek megbízható szerencsejáték-szervezőnek, amelyek egyrészről legalább három éven keresztül folytattak ilyen tevékenységet az annak végzéséhez szükséges engedélyt kiállító tagállamban, másrészről pedig legalább 50 millió forint jegyzett tőkével rendelkeztek.

A főtanácsnok álláspontja szerint a megbízható szerencsejáték-szervezőket illetően a legalább tízéves magyarországi működésre vonatkozó feltétel hátrányos megkülönböztetés volt, mivel szisztematikusan előnyben részesítette a Magyarországon letelepedett szervezőket az unió területén máshol letelepedett szervezőkhöz képest. Miután e diszkriminatív feltétel védelmében Magyarország nem hozott fel egyetlen igazoló okot sem, a főtanácsnok szerint a 2014. július 15-e előtti szabályozás nem megengedhető módon korlátozta a szolgáltatásnyújtás szabadságát.

A 2014. július 15-e utáni szabályozással összefüggésben, amely a megbízható szerencsejáték-szervezőként való elismeréshez már nem követeli meg korábbi magyarországi működés igazolását, a főtanácsnok úgy találta, hogy az nem valósít meg a letelepedés helyén alapuló hátrányos megkülönböztetést, mivel egyformán kezeli a magyar és a külföldi szervezőket.

Az ügy előzménye, hogy Magyarországon online szerencsejátékokat engedély nélkül nyújtó és ezért szankciókkal sújtott máltai cég (Unibet International Limited) keresetet indított 2014 nyarán, mivel állítása szerint a magyar hatóságok megsértették a szolgáltatásnyújtás szabadságának elvét. A cég arra hivatkozott, hogy egy egyébként Magyarországon nem tiltott tevékenységet azért nem végezhetnek jogszerűen a cégek, mert az ehhez szükséges koncessziós szerződés megkötésének alapját képező nyilvános pályázatot nem írták ki.

Az ügyben eljáró Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság az ügyben kikérte az uniós bíróság véleményét, hogy megtudja, Magyarország a nyilvános pályázat kiírásának elmulasztásával valóban megsértette-e a szolgáltatásnyújtás szabadságának az elvét.

unibet online kaszinó Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság Magyarország Luxemburg Európai Unió
Kapcsolódó cikkek