Közélet

Sarkozy: súlyos következményei lennének Le Pen győzelmének

Nicolas Sarkozy volt jobboldali államfő szerdán a centrista Emmanuel Macron támogatására kérte a franciákat az elnökválasztás második fordulójában, mert szerinte a szuverenista "Marine Le Pen megválasztása és a programjának végrehajtása nagyon súlyos következményekkel járna" Franciaország és a franciák számára.

Az exelnök a Facebookon közzétett közleményében leszögezte, hogy nem áll szándékában visszatérni a politikai életbe, de összefogásra kérte a jobboldalt és a politikai centrumot. A volt jobboldali elnök szerint a radikális jobboldali Nemzeti Front elnökének bejutása a május 7-i második fordulóba "politikai földrengést" jelent. Nicolas Sarkozy jelezte, hogy bár Emmanuel Macront támogatja "a felelőssége" tudatában, de ezt nem jelenti azt, hogy beáll a programja mögé.  (Az exelnök mellett a jelenlegi francia államfő is Emmanuel Macront támogatja.)

 [caption id="" align="aligncenter" width="768"]Kép: AFP Kép: AFP[/caption]

"Minden más magatartás felelőtlen. A megosztottság nem opció Franciaország nagyon súlyos helyzetével szemben" - írta a volt köztársasági elnök. Sarkozy ugyanakkor úgy látja, hogy a júniusi nemzetgyűlési választások kiváló alkalmat biztosítanak majd arra a franciáknak, hogy igazi alternatívát válasszanak Macronnal szemben, mégpedig a jobboldalt többséghez juttatva az alsóházban.

A végleges adatok szerint Emmanuel Macron végzett az első helyen az elnökválasztás vasárnapi, első fordulójában a voksok 24 százalékával, míg Marine Le Pen, a radikális jobboldali Nemzeti Front jelöltje a második helyen futott be a szavazatok 21,3 százalékával. A második fordulót május 7-én rendezik, az OpinionWay francia közvélemény-kutató intézet friss felmérése szerint Macron 61 százalékot is szerezhet, míg Le Pennek 39 százalékot jeleznek előre.

Macron Sarkozy francia elnökválasztás
Kapcsolódó cikkek