Közélet

Meglódult a magyar filmgyártás

Magyarországról hívták meg a legtöbb filmet a régióból az idei cannes-i fesztiválra. Mindeközben a várakozásokat meghaladta az elmúlt időszakban a Magyarországon készülő filmek száma.

Három magyar alkotás és egy magyar részvételű koprodukció is ott lesz a szerdán kezdődő cannes-i filmfesztiválon, ezzel Magyarország vezet a régióban – közölte a Magyar Nemzeti Filmalap. (Fokozott rendőri készültség várható a fesztivál ideje alatt). Tavaly minden eddiginél több pénzt, 125,5 milliárd forintot költöttek mozi- és televíziófilmek gyártására, ez bő 50 milliárdos növekedés az előző évihez képest. Az idei első negyedév adatai szerint folytatódni látszik a trend, legalábbis a kormány nemrég 1,4 milliárddal megtoldotta a filmkészítőknek betervezett támogatást.

Az idei költségvetési törvényben szereplő 3 milliárd, a filmalap által kezelt letéti számlán összegyűlt idei 2,8 milliárd, illetve a tavalyi 0,9 milliárd után érkezik az 1,4 milliárd a gyártók pénzügyi igényeinek fedezésére. A kiegészítésre a kormánynak lehetősége van, hisz a filmszakmai közvetett támogatásra rendelkezésre álló 3 milliárd forint „felülről nyitott”, szükség szerint megemelhető. A támogatás teljes összege az idei évre legfeljebb 33 milliárd forint lehet egy kormányhatározat szerint. Az 1,4 milliárd forint tehát az eredetileg beállított pénzhez képest jelent többletet, de a 33 milliárd forinthoz viszonyítva nem pluszforrás, és a későbbiekben – várhatóan negyedévente – újabb határozatban rendelkeznek a közvetett támogatás forrásának kiegészítéséről.

Ez az a társasági adóból származó forrás, amellyel az állam közvetett módon támogatja a magyarországi filmipart. Az unió által is jóváhagyott filmtámogatási program szerint a Magyarországon készült filmek bekerülési költségének 25 százalékát igényelhetik vissza a filmelőállítók. Az említett legfeljebb 33 milliárd forint szolgál ennek fedezetéül.

Tavaly év végéig a filmalap által kezelt, letéti számlán gyűjthető összeg maximális mértékét a filmtörvény rögzítette, 2017-től rendeletben szabályozza a kormány. A letéti számlára befizethető maximális összeg idén 33 milliárd forint lehet, ami negyedévenként legfeljebb 8,25 milliárd forintos közvetett támogatás folyósítását teszi lehetővé. A befizetések a társasági adóról és az osztalékadóról szóló törvény hatálya alá tartozó cégektől érkeznek, a fennmaradó összeg kipótlásáról pedig a Nemzeti Adó- és Vámhivatal gondoskodik. Mivel az idei költségvetési törvény legfeljebb 3 milliárd forint kifizetést engedett a filmszakmai közvetett kiegészítő támogatásból, ezért kormányhatározatra volt szükség az előirányzat túllépéséhez.

A fesztiválon bemutatandó magyar filmek:

• Mundruczó Kornél Jupiter holdja című új filmje a filmfesztivál versenyprogramjában indul

• Kristóf György első játékfilmje, az Out az Un Certain Regard válogatásában mutatkozik be

• Szentpéteri Áron Láthatatlanul című rendezése a Cinéfondation válogatásban szerepel

• Fábri Zoltán filmjét, a felújított és digitalizált Körhintát a Cannes Classics műsorára tűzik.

 

magyar nemzeti filmalap Cannes Cannes-i Filmfesztivál
Kapcsolódó cikkek