Közélet

Basquiat az új kortárs szupersztár

A lehető legtöbb rekord megdőlt a Sotheby’snél a 110,5 millió dolláros árral.

Sokkolta a kortárs piacot a Sotheby’s májusi New York-i árverése, ahol Jean-Michel Basquiat cím nélküli, 1982-ben készült festményét 110,5 millió dollárért (30,5 milliárd forint) adták el. Ezzel a graffiti világából, gyakorlatilag az utcáról világsztárrá váló Basquiat az aukciók történetében a legdrágábban elkelt amerikai művész lett. A festménytől ugyan előzetesen is rekordot vártak, hiszen 60 millió dolláros becsértékkel vitték kalapács alá, mégis mindenkit meglepett, hogy csaknem a dupláját adták érte. A vevő személye is nyilvánosságra került, Juszaku Maezava japán divatmágnás maga osztotta meg a hírt az Instagramján. A Sotheby’s képviselője pedig azt nyilatkozta, hogy a festmény a Maezava szülővárosában létrejövő múzeumba kerül majd.

Eredetileg a képet elkészülte után Basquiat galériása ötezer dollárért adta el, két évvel később, 1984 májusában a Christie’s New York-i árverésén már megnégyszerezte az árát, amikor 19 ezer dollárért cserélt gazdát, s ami akkor szerzői életműrekord volt. A most kialakult ár kortárs műalkotás esetében a második legmagasabb aukción elért összeg, csak Francis Bacon 1969-es triptichonja, a Lucien Freud-tanulmányok előzi meg, amelyet 142,4 millió dollárért adott el a Christie’s 2013 novemberében, és egyben a hatodik legdrágább mű, amelyet árverésen adtak el. Az amerikai művészek toplistáján Andy Warholt szorította le az élről, a listát eddig Warhol 1963-as Silver Car Crash című műve vezette 105 millió dolláros árral, amelyet a Sotheby’s 2013. novemberi aukcióján ért el. Még egy fontos adat: ez az első 1980 után készült mű, amely átlépte a 100 millió dolláros árhatárt.

Az eladás megdöntötte a Christie’snél egy évvel ezelőtt született előző Basquiat-rekordot, akkor egy piros koponyás festményt 57,3 millió dollárért vett meg ugyanez a japán divatmágnás. Juszaku Maezava – Basquiat-hoz hasonlóan – maga is lázadó szellemű, korábban punkzenekarokban játszott, és láthatóan rajong a művészért, hiszen a két legmagasabb áron eladott festményét ő vette meg. Ugyanakkor egymaga nem vitte volna fel az árat idáig, ádáz csatát vívott többekkel, és nyilvánvalóan akad még olyan gyűjtő, aki szerint Basquiat képéért nem irreális a 100 millió dollár. A tavaszi kortárs aukciók eredményei szintén visszaigazolták az áremelkedést, hiszen a májusi amerikai nagy árveréseken összesen 27 darab Basquiat-művet vittek kalapács alá, amelyek összesen 201,745 millió dollárt hoztak. A Sotheby’s 130,905 millió dollárért értékesített Basquiat-alkotásokat, a Christie’s 57,863 millióért, a Phillips Auctions pedig csaknem 13 ezer dollárért.

Basquiat Sotheby's
Kapcsolódó cikkek