Közélet

Rekordáradat a Bajnokok Ligájában

Megvédte címét a Bajnokok Ligájában a Real Madrid, amely azonban így is kevesebbet kaphat a Juventusnál az európai szövetség, az UEFA kasszájából, ráadásul úgy fest, az egészet elviszik a játékosok.

Amióta Bajnokok Ligájának hívják Európa legrangosabb tornáját, az idei döntőig egyetlen klubnak sem sikerült a címvédés, pedig jó néhányan próbálkoztak vele: előző évi győztesként jutott fináléba az Ajax, a Milan, a Juventus és a Manchester United is, de ismételni egyikük sem tudott a csúcson. A sorozat jogelődjében, a Bajnokcsapatok Európa Kupájában (BEK) más a helyzet, ott rögtön az első öt kiírást a Real nyerte, és 1956-tól az első, 1993-as BL-döntőig a madridiakon kívül sikerült a címvédés a Benficának, az Internek, az Ajaxnak, a Bayernnek, a Liverpoolnak, a Nottingham Forestnek és a Milannak is. A BL-ben azonban az első duplázással meg kellett várni 2017. június 3-át és a Real Madridot.

Cristiano Ronaldo
Forrás: AFP

Újabb rekordokkal gazdagodott a finálét eldöntő Cristiano Ronaldo is: a Juventus 4-1-es kiütéséhez két góllal járult hozzá, így a portugál szerezte a legtöbb gólt ebben a szezonban is. Sorozatban ötödször zárt az élen, emellett pedig van egy gólkirályi címe még a manchesteri időkből is, így Ronaldo már hatszor volt a BL legeredményesebb játékosa. Nála többször egyetlen játékos sem talált be: Cardiffban 140-edszer lépett pályára a kupában, összesen már 105 gólnál jár. A 32 éves madeirai támadó lett az első, aki három BL-fináléban is gólt szerzett, igaz, az abszolút rekordot változatlanul Alfredo Di Stéfano tartja, aki az első öt BEK-döntő mindegyikében betalált.

A 2016–2017-es kiírásban több mint 1,3 milliárd eurót, azaz mintegy 400 milliárd forintot osztanak szét a klubok között – ennek 60 százaléka teljesítményalapú fix pénzdíj, míg 40 százaléka különböző marketing- és nemzeti szempontok alapján (market pool) jár. Utóbbit az is befolyásolja, hogy az adott csapat hogyan végzett hazája bajnokságában. Optimális esetben, mind a hat csoportmeccset megnyerve 57,2 millió eurót lehet kasszírozni, de a Realnak is volt három döntetlenje ebben a fázisban, így 54,2 millió euróra jön ki a fix pénzdíja. Ehhez egyes becslések szerint 35-40 millió eurót tesz még hozzá az európai szövetség, az UEFA, így a címvédő 90 millió eurós bevétellel zárhatja a BL-szezont. De ha a tavalyi összegekből indulunk ki, ennél kevesebb ütheti a madridiak markát: az előző kiírást is a Real nyerte, hasonló fix díjak mellett (54 millió euró) mindössze 26 millió eurót kapott a market poolból – azaz összesen 80 millió eurót gyűjtöttek a spanyolok. Tavaly az elődöntőben búcsúzó Manchester City kapta a legtöbbet, 83,8 millió eurót, harmadik a Juventus (76,2), negyedik a PSG (70,8) volt – az olaszok akkor a nyolcad-, a franciák pedig a negyeddöntőben estek ki.

Ha a Juve ugyanannyit kap a market poolból, mint tavaly (52,9 millió euró), akkor a fix pénzdíjakkal együtt (ami az esetében idén 50,7 millió euró lesz) 100 millió euró felett kereshet. Sőt, miután a Napoli már a nyolcaddöntőben búcsúzott – éppen a Reallal szemben –, a Juve maradt az egyetlen Serie A-s csapat, így az olaszokat megillető tévés jogdíjak nagyobbik részét is a torinóiak zsebelhetik be. Itt pedig több mint százmilliós tortáról lehet szó, aminek ha csak a felét kapja a Juventus, összesítve akkor is bőven 100 millió eurós bevétellel zárja a BL-t. Azaz a tavalyi évhez hasonlóan idén sem a végső győztes kapná a legtöbb pénzt az UEFA-tól. Miután a Juventus eléggé kisajátította magának az olasz bajnokságot, mindig szépen keres a BL-ben: olyannyira, hogy a legutóbbi öt kiírást figyelembe véve – a most véget érő szezont nem nézve –, némi meglepetésre a zebramezesek gyűjtötték a legtöbbet, 281 millió eurót, pedig ezalatt a legjobb eredményük egy döntős szereplés volt. A Real, amely 2014-ben és 2016-ban is nyerni tudott, csak a második 277 millióval, megelőzve a 2013-as győztest, a Bayernt.

Végül nem mehetünk el szó nélkül amellett sem, hogy mekkora bónuszt kapnak a címvédő Real labdarúgói: a Madridban mindig jól értesült Marca szerint tavaly összesen 32 millió eurót kaptak a játékosok és az edzők a BL-győzelemért, valamint azért, hogy legyőzték a Camp Nouban a Barcelonát – ez fejenként 700 ezer plusz 100 ezer euró volt. A sportlap szerint ezúttal a duplázásért (bajnoki cím és BL-győzelem) fejenként 1,5 millió euró járhat, ami akár több mint 80 millió euróval is megterhelheti a klub számláit. Ez pedig nagyjából pont akkora összeg, amennyit idén összefociztak a BL-ben.

Juventus kassza BL real UEFA
Kapcsolódó cikkek