Közélet

Storck maradt a helyén és cáfolja a fizetéséről szóló híreket

Akkora összegek keringenek a sajtóban a magyar szövetségi kapitány béréről, amiből majdnem három andorrai válogatott keret kijönne. Bernd Storck végül a csúfos bukás után is a helyén maradt, a csillagászati fizetésről szóló híreket pedig saját maga és az MLSZ elnöke is cáfolta.

Az andorrai történelmi kudarc ellenére Bernd Storck maradt a magyar válogatott szövetségi kapitánya – így döntött a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöksége, miután meghallgatta a kapitány beszámolóját a világbajnoki selejtezőről. Storck ugyan felajánlotta lemondását Csányi Sándornak, de azt az MLSZ elnöke nem fogadta el. Holott a múlt héten lógott a levegőben, hogy menesztik a német szakembert, elvégre a nemzeti csapat az idén még nem rúgott gólt, legutóbbi négy meccsét pedig elveszítette.

Hasonlóan pocsékul legutóbb 2010-ben kezdte az esztendőt a válogatott, mikor az első győzelemre szeptemberig kellett várni: Egervári Sándor csapata akkor Eb-selejtezőn Moldovát verte. Nem mellékes, hogy előtte Oroszország, Németország, Hollandia, Anglia és Svédország volt az ellenfél – e meccseken csak az oroszok ellen sikerült legalább döntetlent elérni. Idén eddig Portugália, Oroszország és Andorra ellen nem termett babér Storck válogatottjának, amely legközelebb augusztus végén Lettország ellen javíthat.

Csányi a Nemzeti Sportnak a döntéssel kapcsolatban azt mondta, hogy ebben a legkevésbé sem anyagi szempontok játszottak szerepet. „Teljesen vad számok jelentek meg a szövetségi kapitány fizetéséről. Bernd Storck elküldése 25 millió forintba került volna a szövetségnek.” Az andorrai fiaskó után ugyanis attól volt hangos a sajtó, hogy azért nem tudják elküldeni Storckot, mert túl magas a bére – amit (illetve annak egy jelentősebb részét) ki kellene fizetni neki, ha idő előtt felbontják a szerződését. A Blikk szerint a német szakember a szövetségi kapitányi munkájáért 1,2 millió eurót kap évente, míg sportigazgatóként további 500 ezer eurót. Ez majdnem háromszor annyi, mint amennyit a Transfermarkt szerint az egész andorrai válogatott keret ér. A német kapitány mindezt cáfolta a sportlapnak: „Ezek az összegek köszönőviszonyban sincsenek a valósággal.”

Mindenesetre Storck ezzel a legjobban fizetett szövetségi kapitányok közé tartozhatott (volna) a tavalyi Európa-bajnokságon: szinte csak a sztárcsapatoknál kereshettek nála jobban. Roy Hodgsonnak, az angolok akkori szakvezetőjének volt a legmagasabb bére 5 millió euróval évente, őt követte az olaszokat felkészítő Antonio Conte (4,6 millió euró), aki ma már a Chelsea menedzsere. A magyar kapitány fizetése a pletykák szerint magasabb volt – többek közt – belga és svájci kollégájáénál is. Összehasonlításul: a német sajtó szerint Storck elődje, Dárdai Pál a Herthánál 600 ezer eurót kap. A legjobban fizetett klubedző ma Európában Pep Guardiola, aki a Manchester Citynél 18 millió eurót markol fel évente a Finance Football szerint. Ez majdnem kétszer annyi, mint az idén spanyol bajnokságot és BL-t nyerő Real Madrid edzőjének, Zinédine Zidane-nak a keresete (9,5 millió euró).

Ilyen összegek valóban nem mozognak a magyar fociban, viszont az állam igyekszik minél többet hagyni a jól kereső sportolók zsebében: a jövő évi adócsomagot egy olyan módosító javaslattal fogadták el, amellyel 125 millió forintról 250 millióra emelkedik a bevételi határ, melynek eléréséig a hivatásos sportolók, edzők választhatják az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás szerinti adózást. Ennek épp Storck lehetne az egyik legnagyobb kedvezményezettje, az új szabályok szerint körülbelül 24-25 millió forint kerülhet havonta a számlájára az adóváltozásoknak köszönhetően, ha mégis évi 1,7 millió eurót keres.

Csányi Sándor MLSZ Magyar Labdarúgó Szövetség Bernd Storck storck
Kapcsolódó cikkek