Közélet

Felgyorsította a vizes vb a Margitsziget megújulását

Az elmúlt egy-két évben mintegy 20 milliárd forintos beruházást hajtottak végre a Margitszigeten.

Az elmúlt egy-két évben mintegy 20 milliárd forintos beruházást hajtottak végre a Margitszigeten, ebből 8,2 milliárdot a kormány állt, a többit a Fővárosi Önkormányzat – mondta Szeneczey Balázs, a városfejlesztésért felelős főpolgármester-helyettes. A tartós beruházások már a főváros 2013-as komplex fejlesztési terveiben szerepeltek, így tehát azokat az önkormányzat egyébként is megvalósította volna – jegyezte meg Szeneczey, hozzátéve, hogy a fejlesztéseket sikerült időben átadni. „A versenysorozat miatt a kormány úgy határozott, előbbre hozza a fejlesztéseket, ami jó döntés volt” – emelte ki Szántó Éva, a Bp2017 Világbajnokságot Szervező és Lebonyolító Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

Forrás: MW

Az egyik – értékében is – legnagyobb fejlesztés a Margitsziget teljes csatornarendszerének kialakítása volt. A csatornarendszer összegyűjti a sziget létesítményeinek szennyvizét, majd a főváros csatornahálózatába vezeti és eljuttatja a szennyvíztisztító telepre. A beruházás keretében a szennyvizet fogadó és továbbító három úgynevezett átemelőt is meg kellett építeni, a csapadék elvezetéséről is gondoskodni kellett – hangsúlyozta Szeneczey, aki lapunknak elárulta, ezek a munkák 5,26 milliárd forintba kerültek. A csatornafektetéssel érintett útszakaszok burkolatát – így a margitszigeti gerincutat is – teljesen felújították, ahogy a Róbert Károly körutat, a Népfürdő utcát, a Vizafogó utcát, a Kárpát utcát, a Rákos-patakon átívelő gyalogoshidat és a pesti alsó rakpartot is. Szeneczey azt is elmondta, hogy folytatják a Margit híd és a Parlament között a sétálóutak kialakítását.

Ezek mellett bővítették a Margitsziget északi részén található fizetőparkolót, felújították a közvilágítási hálózatot (a városban csak itt található kandelábereket helyeztek el), megújult a sziget információs rendszere, és a 2014-ben elindított közbringarendszer újabb dokkolóját, állomását is kialakították – sorolta Szeneczey. A szigeten teljes növényrekonstrukciót hajtottak végre, ami 1690 fát érintett, illetve több mint 46 ezer négyzetméteren új gyepet telepítettek, 92 ezer négyzetméteren pedig felújították a meglévőt.

Az említetteken kívül – már a vizes vb előtt – megújult, és immár egész évben nyitva lesz a Palatinus strand. A fejlesztések 2,7 milliárd forintból valósultak meg – mondta lapuknak a főpolgármester-helyettes, aki hozzátette: ez az összeg nem szerepel a 20 milliárdos beruházási keretben. A strand felújítását a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. nem uniós keretből, hanem saját forrásból finanszírozta. Nem a főváros állta a Margitszigeten található Casino egymilliárd forintos rekonstrukcióját sem, az a Bp2017 Nonprofit Kft. fejlesztése volt, az épület előtti teret viszont a város újíttatta fel.

Margitsziget vizes vb fejlesztés
Kapcsolódó cikkek