Közélet

Jelentős felárral adta el az Eiffel Palace irodát az MNB

A 2014-ben 45,3 millió euróért megvásárolt Eiffel Palace irodaépületet a Magyar Nemzeti Bank most nettó 53,8 millió euróért értékesítette.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) nyilvános, átlátható piaci tranzakció során eladta a különleges adottságú Eiffel Palace irodaépületet – tette közzé tegnap a jegybank. A közlemény szerint a vevő nettó 53,8 millió eurót fizet az ingatlanért. Az Eiffel Palace műemlékvédelmi, urbanisztikai, fenntarthatósági és kivitelezési szempontból is egyedülálló fejlesztésnek számít az ingatlanpiacon – mutatott rá az MNB.

A patinás, 19. századi elemeket és modern technológiai megoldásokat organikusan ötvöző belvárosi épületet számos szakmai elismeréssel díjazták. Az Eiffel Palace egyedülálló építészeti és műszaki megoldásaival az első olyan irodaház Kelet-Közép-Európában, amely mind a BREEAM, mind pedig a LEED nemzetközi környezetvédelmi minősítési rendszer szigorú kritériumainak kimagasló eredménnyel felel meg. A különleges adottságú, közel 14 500 négyzetméter hasznos alapterületű, nyolcszintes irodaház százszázalékos kihasználtsággal, változatos, hosszú távra szerződött bérlői körrel rendelkezik, így magas hozamú, biztonságos befektetést jelent mindenkori tulajdonosának. A Magyar Nemzeti Bank 2014 nyarán vette meg a budapesti irodaházat nettó 45,3 millió euróért. Vagyis az ügylettel a jegybank 8,5 millió eurót keresett.

A 2017 márciusában kiírt nyilvános pályázat lehetővé tette, hogy valamennyi érdeklődő hazai és nemzetközi befektető ajánlatot tegyen. A pályázat egyetlen bírálati szempontja a legmagasabb ár volt, ami lehetővé tette a pályázatok objektív elbírálását és az átláthatóságot egyaránt.

A pályázat első részében öt érvényes pályázat érkezett be, a pályázók közül a második szakaszban három ajánlattevő tett kötelező erejű ajánlatot. A legmagasabb ajánlatot végül a luxemburgi székhelyű Corpus Sireo által kezelt Corpus Sireo Real Estate befektetési alap tette. A Corpus Sireo befektetési és vagyonkezelő az első számú svájci eszközkezelő, a Swiss Life Asset Managers tagja, amely – 2016 végi adatok szerint – összesen 67,4 milliárd euró összegű befektetést kezel Európa számos országában.

eiffel palace MNB
Kapcsolódó cikkek