Közélet

Dél-Korea Putyinnal fékezné meg Phenjant

A dél-koreai elnök Moszkva segítségét kérte az Észak-Korea jelentette veszély megfékezéséhez. Mun Dzse In a Keleti Gazdasági Fórumon tárgyalt Vlagyimir Putyinnal.

Segítséget kért a nukleáris és rakétakísérletekkel „provokáló” Phenjan megfékezéséhez Vlagyimir Putyin orosz elnöktől Mun Dzse In dél-koreai államfő szerdán Vlagyivosztokban.

A két vezető a 3. Keleti Gazdasági Fórum alkalmából találkozott a távol-keleti orosz kikötővárosban. Mun a kétoldalú megbeszélés kamerák előtt lefolytatott részében rámutatott, hogy a világpolitikai helyzet „nagyon komolyra fordult”, és „ellenőrizhetetlenné válhat” az észak-koreai provokációk miatt.

Vlagyimir Putyin orosz elnök (j) és Mun Dzse In dél-koreai államfõ megbeszélést folytat Vlagyivosztokban 2017. szeptember 6-án.
Forrás: MTI

Együtt szeretnék működni annak érdekében, hogy Észak-Korea leállítsa provokációit, és hogy megtaláljuk a módját az észak-koreai nukleáris probléma alapvető megoldásának

- mondta a dél-koreai elnök.

Putyin aggasztónak nevezte az észak-koreai nukleáris és rakétakísérleteket.

Az orosz és a dél-koreai elnök hétfőn telefonon beszélt egymással, és nyomatékosan elítélte Phenjan lépéseit – közöttük a vasárnap végrehajtott kísérleti atomrobbantást -, amely megítélésük szerint „súlyosan sérti az ENSZ Biztonsági Tanácsának vonatkozó határozatait, gyengíti a nukleáris fegyverek terjedésének megakadályozását célzó atomsorompó-rendszert, és komoly veszélyt jelent a térség békéjére és biztonságára”. Putyin akkor közölte Munnal, hogy Moszkva álláspontja szerint „ezt a rendkívül nehéz helyzetet kizárólag a tárgyalások újrafelvételével lehet megoldani”.

A szerdai személyes találkozó alkalmával Mun kijelentette, hogy Dél-Korea Oroszország egyik legjobb partnere a távol-keleti területek fejlesztésében, és hogy elnöksége alatt „minőségileg új szintre” szeretné emelni a kétoldalú kapcsolatokat, ami összhangban áll Szöul „új északi politikájával”.

https://www.vg.hu/kozelet/megszolalt-putyin-ez-a-velemenye-az-eszak-koreai-kiserletekrol-601529/

Észak-Korea Oroszország Putyin Dél-Korea
Kapcsolódó cikkek