Közélet

Kvótaper: a lengyelek is szembemennek a bírósági döntéssel

Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter szavai szerint Lengyelország nem hajtja végre az Európai Bíróság menekültkvótákra vonatkozó döntését.

Lengyelország biztonsága fontosabb, mint az európai intézmények meggondolatlan döntései a menekültek ügyében, ezért nem hajtja végre az Európai Bíróság döntését

– jelentette ki Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter csütörtökön.

Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter (b) és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j)
Forrás: MTI

Waszczykowski a lengyel rádiónak nyilatkozva Dimitrisz Avramopulosz uniós menekültügyi biztos előző napi nyilatkozatára reagált, mely szerint ha Lengyelország, Csehország és Magyarország a következő hetekben nem kezdik el végrehajtani a menekültek kötelező áthelyezéséről szóló határozatot, az Európai Bizottság fontolóra veszi, hogy panasszal fordul az uniós bírósághoz.

„Nem hajtjuk végre” – szögezte le a lengyel diplomácia vezetője a döntésről.

Waszczykowski az Európai Bíróságnak a kvótaperben hozott, a magyar és szlovák keresetet elutasító ítéletéről szólva kijelentette, hogy az európai uniós belügyminiszterek két éve jogellenesen és az európai biztonsági helyzettel ellentétesen hozták meg a menekültek kötelező áthelyezésére vonatkozó döntést. Szerinte az Európai Bíróság szerdai ítéletéből sem Lengyelország, sem egész Európa számára semmi jó nem származik.

Az Európai Bíróság szerdán utasította el a menedékkérők tagállamok közötti elosztását szolgáló uniós mechanizmus ellen benyújtott magyar és szlovák keresetet. A magyar és a szlovák kormány eltérően reagált a számukra kedvezőtlen döntésre: míg a magyar kormány elutasította, a szlovák tiszteletben tartja az Európai Bíróság menekültkvótákra vonatkozó döntését.

kvótaper Lengyelország Witold Waszczykowski
Kapcsolódó cikkek