Közélet

Nem egyszerű a generációváltás a cégeknél

„Ha a családban csinálunk egy céget, és ha a kezdetektől látják gyermekeink, hogy mit csinálunk, akkor szépen lassan belenőnek. Végül úgy alakult, hogy a gyermekeink nálunk dolgoztak” – mondta Dr. Berger József az MPK Magyar Pénzügyi Közvetítő Zrt. képviseletében a Világgazdaság „Magyar vállalatok, családi vállalatok – Hogyan legyünk sikeresek?” című konferencia Sikeresen együttműködő generációk” kerekasztal-beszélgetésén.

A sikeresen együttműködő generációk kapcsán Dr. Rudas László, a Rudas Holding elnöke viccesen megjegyezte, neki több vállalkozása van, mint gyermeke – egyik lánya azonban nehezen viselte a cégvezetésből kifolyó terhet, így fél évre külföldre ment és nyelvet tanul. Boross Gábor, az Oázis Kertészet vezetője elmondta: testvérével sokat tanultak édesapjuktól, de fontos hangsúlyozni, hogy ami régen működött, gyakran manapság már nem vagy nem úgy működik.

A Világgazdaság „Magyar vállalatok, családi vállalatok – Hogyan legyünk sikeresek?” című konferenciájának „Sikeresen együttműködő generációk” kerekasztal beszélgetése
Fotós: Móricz-Sabján Simon

Fontos, hogy ne kövezzék le a következő generációnak az utat, csak irányt kell mutatni, hogy az ők is megvalósítsák elképzeléseiket.

Boross Dávid, az Oázis Kertészet vezetője szerint nagyon sok mindenben már ők is „öregek”, de két öccsükkel együtt dolgoznak, így sok mindenben rájuk támaszkodnak. Ha ők nem lennének, akkor olyan innovátorokat kellene alkalmazniuk, akik segítenek a fejlődésben és az innovációban – mondta a vezető. Hozzátette: zseninek tartja édesapját és a konferencián jelen lévő vállalatvezetőket is, mert kockázatvállalással és rögös úton, több évtizedeken keresztül felépítettek nagy céget, cégeket.

Dr. Rudas László erre úgy reagált, ő például nem tudja levetkőzni a munkamániáját és imád dolgozni, ez a szenvedélye. Kiemelte, szinte mindenkinek az az álma, hogy a gyermeke vigye tovább a vállalkozást. Lánya, Rudas Anita hozzátette, nehéz volt édesapjával együttműködni, mert két különböző gondolkodású és felfogású emberről van szó és sokszor nehéz volt közös nevezőre jutni.

Papné Dr. Berger Tímea, az MPK Magyar Pénzügyi Közvetítő Zrt. vezérigazgatója elmondta, a vállalat vezetését átvéve biztos volt benne, hogy nem akarja szétrombolni azt, ami jól működik. Dr. Berger József az MPK Magyar Pénzügyi Közvetítő Zrt. vezére elmondta, gyorsabban kell haladni, mint ahogyan a világ halad, mert különben nem tudnak lépést tartani.

vállalat Rudas Holding vezetés konferencia Oázis Kertészet
Kapcsolódó cikkek