Közélet

Dunaszerdahelyi garázsban épült az űrrakéta

Fordulóponthoz érkezett a felvidéki magyarok által vezetett Ardea (Amateur Rocket Development Adventure) szlovákiai űrprogram. Két év után elkészült a rakétatest, és hamarosan eldől, hogy mikor lövik fel az űrbe az Ardea–2-t.

A 22 éves Nagy Bence tavaly csatlakozott Boros Csabához, az Ardea szlovákiai űrkutatási program vezetőjéhez. A Pozsonyi Műszaki Egyetem gépészmérnöki karán tanuló ifjú mérnök a SOSA (Szlovák Űrkutatási Szevezet) aktuális projektjei között bukkant az Ardea programra, amelybe hamar bekapcsolódhatott. Nagy Bence A Bumm.sk portálnak elmondta, hogy Csehszlovákiá­nak volt egykor rakétája, de azt hadi célokra használták – az önálló Szlovákiában az övék lenne az első igazi űrrakéta. Három terv készült eddig: az Ardea–1, az Ardea–2 és az Ardea–3. Most a 2-es számú modellen dolgoznak, mert az elsőt sajnos nem sikerült fellőni. Az Ardea–2 elsősorban tesztelésre szolgálna, amiből megtudhatják, hogy egyáltalán működnek-e azok az elvek a gyakorlatban, amelyek mentén eddig dolgoztak. Végső céluk az Ardea–3 megépítése, amely képes lenne túlhaladni a Kármán-vonalon, azaz egyenesen az űrbe jutna.

Az Ardea–2-t a jövő nyáron szeretnék fellőni. A munka java részét már befejezték, télen összerakják a kilövőállást, tavasszal belehelyezik

a testbe a motorokat. – A mi feladatunk azzal, hogy átadjuk a rakétát, véget is ér: nincs beleszólásunk abba, hogy hogyan funkcionáljon. Annyi bizonyos, hogy kutatási célokra használják majd – mondta el a felvidéki tervező.

Az interjúból kiderült, hogy a projekt önkéntes munkán alapul, a két tervező kizárólag a szabadidejében tud dolgozni a rakéták tervein egy garázsban. A legtöbb alkatrészt és a szerszámokat is önerőből szerezték be, de vannak olyan fontos elemek, amelyeket külső cégektől kaptak. A SOSA-tól is érkezik támogatás, ám most már eljutottak arra a pontra, hogy egyéb szponzorokat is keresni kell.

Arra kérdésre, hogy lehet-e jövője az űrkutatásnak a Felvidéken, Nagy Bence azt válaszolta, hogy Szlovákiában azért nehezebb a helyzet ezen a téren, mert az ország még nem teljes jogú tagja az Európai Űrügynökségnek, ezért nehezen kapnak projekteket. Azok az országok, amelyek tagok, eleve prioritást élveznek. – A diákprogramokba is jóval nehezebb bekerülni, ám ha valaki elég ügyes és rátermett, nem lehetetlen. Jövője viszont, azt hiszem, mindenképp van, mivel egyre könnyebb eljutni az űrbe – mondta a fiatal magyar tervező.

űrkutatás felvidék
Kapcsolódó cikkek