Közélet

Megalakult az új izlandi kormánykoalíció

A Baloldali-Zöld Mozgalom nevű párt, a Függetlenségi Párt nevű konzervatív párt és a centrumot képviselő Haladó Párt csütörtökön bejelentette hármas kormánykoalíciójának megalakulását. Az új kormányfő Katrín Jakobsdóttir, a Baloldali-Zöld Mozgalom vezetője.

A három párt háromhetes tárgyalásokat követően szerda este állapodott meg az Izlandon példa nélkülinek számító kormánykoalíció megalakításáról.

Eltartott egy ideig, míg megalakítottuk ezt a kormányt. Mindig is szem előtt tartottuk az együttműködés fontosságát, szeretnénk áthidalni a különböző pártok közti szakadékot és sokféleképpen együttműködni az ellenzékkel

- jelentette ki Jakobsdóttir a koalíciós partnereinek vezetőivel közösen tartott csütörtöki sajtótájékoztatón.

Bjarni Benediktsson, a Függetlenségi Párt, Katrin Jakobsdottir új izlandi miniszterelnök, a Baloldali-Zöld Mozgalom és Sigurdur Ingi Johannsson, a Haladó Párt vezetõje (b-j) egy reykjavíki sajtóértekezleten 2017. november 30-án. A három párt vezetője kormánykoalíció létrehozásáról állapodott meg az október 28-i előrehozott parlamenti választások után.
Forrás: MTI

A közös sajtótájékoztatón a legfőbb célkitűzések között a gazdasági és politikai stabilitás biztosítását és az egészségügyi rendszer javítását említették.

A kormány 11 tárcája közül ötöt, köztük a pénzügyit, a külügyit és az igazságügyit a konzervatívok kapják, míg a maradék hat tárcát a másik két párt egyenlő arányban osztja meg egymás között.

Az új koalíció nagyon szűk többséggel, 33 hellyel rendelkezik a 63 fős törvényhozásban. A korábbi beszámolók 35 mandátumról szóltak, ám utólag kiderült, hogy a Baloldali-Zöld Mozgalom két tagja nem támogatta az új koalíciót.

Izlandon október 28-án, egy éven belül másodszor tartottak előrehozott törvényhozási választásokat azután, hogy Bjarni Benediktsson korábbi miniszterelnök szeptemberben lemondani kényszerült, mert a Fényes Jövő nevű párt kilépett a koalícióból. Kiderült ugyanis, hogy a kormányfő apja levélben arra kérte a hatóságokat, töröljék a bűnügyi nyilvántartásból egy barátját, akit 2004-ben elítéltek, mert 12 éven át rendszeresen megerőszakolta mostohalányát.

Az izlandi jog lehetőséget ad arra, hogy az elítéltek tiszta lappal indulhassanak, ha hárman kérvényezik azt. A Fényes Jövő kifogásolta, hogy a miniszterelnök pártjához tartozó igazságügyi tárca megpróbálta eltitkolni az ügyet.

Izland kormánykoalíció Katrín Jakobsdóttir
Kapcsolódó cikkek