Közélet

Évtizedek után újra kinyithatnak a mozik Szaúd-Arábiában

Harmincöt éves tiltást oldott fel a szaúd-arábiai törvénykezés, aminek köszönhetően jövőre újra kinyithatnak a mozik a közel-keleti országban.

Mohamed bin Szalman, Szaúd-Arábia koronahercegének rendeletét hétfőn fogadták el, aminek értelmében jövőre az államban újra moziüzemeltetési licenceket osztanak majd – írja a Financial Times. A szaúdi kormány tájékoztatása szerint az intézkedés Mohamed bin Szalman szociális reformprogramjának a része, csakúgy, mint tavaly nyáron az autóvezetés engedélyezése a nők számára.

A koronaherceg intézkedése nyomán a szaúdi kormány 2030-ra háromszáz új mozi létrejöttével számol, ami mintegy 24 milliárd dolláros bevételt jelentene az ország gazdaságának. Emellett 30 ezer új munkahely is létrejöhet.

Mohamed bin Szalman, Szaúd-Arábia koronahercege
Forrás: AFP

Awwad Alawwad, az állam információs és kultúrügyi minisztere szerint a filmszínházak újranyitása mérföldkő lehet a kulturális ipar fejlődésében, hiszen azok jótékonyan hatnak majd a gazdasági növekedésre és a diverzifikációra. Az országban a nyolcvanas évek és az iszlám fundamentalizmus megerősödése óta tiltották a moziüzemeltetést.

A mozik engedélyezésének terve már korábban ismert volt, Abdul Aziz bin-Abdullah szaúdi mufti januárban tiltakozott is ellene, mondván, hogy filmszínházak „erkölcsi romlásba” viszik majd az embereket, mert megkönnyítik a nemek keveredését. A főherceg ugyanakkor csökkenteni igyekszik a konzervatív vallási vezetés befolyását az ország életére, és visszatéríteni Szaúd-Arábiát a „mérsékelt iszlámhoz”

 

mozi üzemeltetés engedély
Kapcsolódó cikkek