Közélet

Hűtőnktől szabadulnánk meg legtöbben

A legtöbb háztartásban van legalább egy olyan konyhagép, amely cserére szorulna, és a hűtő mellett a szagelszívót, valamint a mosogatógépet korszerűsítenék sokan – derül ki a Fundamenta országos kutatásából.

Egyre népszerűbbek a beépíthető konyhagépek: sok háztartásban már ezeket részesítik előnyben a különálló típusokkal szemben – derül ki a Fundamenta fiatal felnőttek körében végzett reprezentatív kutatásából. Azok az eszközök ugyanis, amelyek elrejthetők a konyhabútorban, helytakarékosak és designosak egyszerre. A beépített konyhagépeket legnagyobb arányban a fővárosiak választják, különösen a főzőlap és a sütő esetében, közülük is a magasabb jövedelemmel rendelkezők. Ugyanakkor az alacsonyabb jövedelmű válaszadók körében is népszerű a konyhagépek beépítése, különösen a mikrohullámú sütő és a hűtő esetén.

Forrás: MW

A felmérés rámutatott, leggyakrabban beépített konyhagép a hűtő, az otthonok 53 százalékában található meg, amelyet a mikró (50 százalék), a szagelszívó (35 százalék), a beépített sütő (31 százalék), a főzőlap (25 százalék), majd legvégül a mosogatógép (22 százalék) követ.

A legnagyobb igénybevétel az éjjel-nappal működő hűtőszekrényeknél van, mégis ennek a konyhagépnek a lecserélése a legmacerásabb, mivel ez az egyik legdrágább konyhai eszközünk. A kutatás szerint nem is meglepő, hogy a legtöbben (58 százalék) a hűtőjükkel elégedetlenek, de a megkérdezettek több mint fele (56 százalék) megszabadulna a szagelszívójától, 50 százalék a mosogatógépétől, 50 százalék pedig a beépített sütőjét cserélné újra. További 48 százalék vágyik új főzőlapra otthonában. Legkevesebben a beépített mikrójuktól szabadulnának meg, ezt a megkérdezettek több mint harmada (37 százalék) cserélné le.

A felmérés végül megjegyzi, mivel egy esetleges háztartási nagygép-csere akár több százezer forintos kiadás is lehet, sokan addig használják eszközeiket, amíg végleg el nem romlanak.

konyhagép Fundamenta hűtő
Kapcsolódó cikkek