Közélet

Minden ötödik magyar autós nyári gumin karácsonyozik

Egy felmérés szerint az autósok ötöde nem cserélte le nyári gumiját télire.

Nem javult a helyzet a téli gumira váltók arányában, a vizsgálatban részt vett személygépkocsik 22 százaléka még mindig nyári gumival vág neki a téli utaknak és az ünnepeknek – derült ki a Nonstopgumi.hu és a Használtautó.hu immár hatodik éve elkészített felméréséből, amelyet ezúttal öt település – Fót, Budakalász, Dunakeszi, Budaörs és Soroksár – bevásárlóközpontjainál parkoló autók abroncsai alapján készítettek el.

Összesen több mint 300 autón, több mint 1200 abroncsot szemlézett a két cég felmérőcsapata. A prémiummárkák aránya és a profilmélység kapcsán is jeleskedett Fót, itt a vizsgált gépkocsik 80 százaléka prémium gumival volt felszerelve, az átlagos profilmélység elérte a 6,3 mm-t – írják a két portál közleményében. A tavalyi évhez mérten összességében javult a prémium abroncsok aránya, idén az autók 68 százaléka rendelkezett ilyennel. Nem számottevően, de csökkent az abroncsok átlagos profilmélysége, az 5,4 mm-es érték nem kimagasló, a téli abroncsok 4 mm-es profilmélység alatt már cserélendők.

Téli- és nyári gumik arányának változása
Forrás: Használtautó.hu

A fótiak 27 százaléka nem váltott téli gumira december beköszöntével sem, amivel a kategóriában sereghajtóként végeztek. Még Soroksár és Budakalász is felkészültebben állt neki a télnek, ahol még 21 százalék a nyárigumisok aránya. Dunakeszin az autók 96 százaléka téli gumival volt felszerelve. Ráadásul a dunakesziek odafigyeltek arra is, hogy ne legyen öt évnél idősebb az abroncs, csupán 14 százalékuknál találtak „túlkoros” gumikat – olvasható a közleményben.

Forrás: Használtautó.hu

Az 5 évnél idősebb abroncs nem feltétlenül rossz, csupán az mondható el ökölszabályként, hogy az 5 szezont kiszolgált téli gumi már cserére érett. Egy 3 éves koráig szakszerűen tárolt, majd két évet szolgált abroncs még lehet jó, de 10 évvel a gyártási idő után minden abroncs cserélendő

– idézik Katona Mátyást, a Használtautó-csoport autós magazinjának főszerkesztőjét.

Nyári gumin jóval hosszabb lehet a fékút

A nyári gumi havas-jeges úton csaknem kétszeres fékutat ad, de nem kell ahhoz hó és jég, hogy kijöjjön a téli gumik fölénye, egy közepes állapotú használt nyári gumi hűvös, akár fagypont feletti hőmérsékleten, nedves aszfalton, 60 km/óráról vészfékezve is autóhossznyi, több mint 5 méteres többlet fékutat ad egy jó téli vagy négyévszakos gumihoz mérten – közölték hozzátéve, hogy autópályán, gyorsabb sebességnél ez a szám még drasztikusabb lehet.

téli gumi felmérés nyári gumi gumiabroncs
Kapcsolódó cikkek