Közélet

Nagy károkat okozott Nyugat-Európában a Friederike

A Friederike okozta biztosítási károk a német GDV biztosítóegyesület véleménye szerint 500 millióra rúghatnak.

Megkezdődhettek a helyreállítási munkálatok pénteken, azt követően, hogy csütörtökön a Friederike nevű óriási erejű vihar végigsöpört Nyugat-Európán – írja a német Deutsche Welle. A Meyerthole Siems Kohlruss (MSK) nevű biztosítási tanácsadó cég szerint időnként 205 kilométer per órás széllel támadó Friederike lecsapott Hollandiára és Belgiumra, áthaladt Németországon, végül pedig Lengyelországot és az Egyesült Királyság egyes területeit is elérte, bár addigra sokat veszített az erejéből. A Német Meteorológiai Szolgálat időközben hurrikánná minősítette a vihart.

A meteorológusok és biztosítóirodák többsége a 2007 telén pusztító Kyrill viharhoz hasonlítja a múlt heti természeti katasztrófát. A tizenegy évvel ezelőtti vihar több mint kétmilliárd eurós biztosított kárt hagyott maga után. A Friederike okozta biztosítási károk a német GDV biztosítóegyesület véleménye szerint 500 millióra rúghatnak, míg az MSK szakértői szerint akár a 800 millió eurót is elérhetik. A holland biztosítók mintegy 90 millió eurós kárral számolnak. A viharos szél fákat döntött ki, kamionokat fújt le az útról, és több száz járatot törölniük kellett a légitársaságoknak. A KLM holland nemzeti légitársaság már előre jelezte a csütörtöki járattörléseket, azt követően, hogy a meteorológiai szolgálat kiadta a legmagasabb fokú riasztást az ország nagy részére.

Forrás: AFP

Az amszterdami repülőtér termináljait bezárták, és legalább 260 járat kimaradt, de a vasúti, villamos- és buszközlekedésben is voltak fennakadások. Németországban mintegy 41 ember sérült meg a vihar okozta közlekedési balesetben, az észak-rajna–vesztfáliai tartományban és Alsó-Szászország bizonyos részein pedig százezren maradtak áram nélkül – számolt be a Westnetz energiaszolgáltató vállalat szóvivője a Reuters hírügynökségnek. Németország állami vasúttársasága, a Deutsche Bahn (DB) szinte az összes hosszú távú járatát törölte, csak néhány nemzetközi út valósulhatott meg, de regionális szinten is akadozott a szolgáltatás. A DB szerint több mint 200 helyszínen több millió eurós károk keletkeztek a vasúti hálózaton. Belgiumban a genti kikötőt ideiglenesen lezárták, órákon át a villamosok sem jártak a fővárosban, illetve a kidőlő fák miatt a nagyobb parkokat is bezárták.

A Euronews információi szerint a viharban legalább 12 ember életét vesztette Nyugat-Európában: nyolcan Németországban, hárman Hollandiában és egy fő Belgiumban.

Nem a Friederike volt az első Nyugat-Európán végigsöprő vihar idén, január elején már az Eleanor nevű, Németországban Burglindként ismert szélvihar is okozott károkat, amelyek közül a katasztrófamodellező AIR Worldwide becslése szerint 1,1-1,6 milliárd euró értékű volt biztosítva. Az Eleanor vihar a legnagyobb pusztítást Németországban, Franciaországban, az Egyesült Királyságban, Belgiumban, Svájcban és Hollandiában vitte véghez.

vihar Európa károk
Kapcsolódó cikkek