Közélet

CEU-ügyben megérkezett az Európai Bíróságra a bizottság keresete

Megérkezett az Európai Bíróságra a Bizottság keresete, amelyet Magyarország ellen nyújtott be a külföldi egyetemek működési feltételeit meghatározó szabályozás miatt. A brüsszeli testület szerint a módosított törvény sérti az uniós jogot és az ügyben a kötelezettségszegési eljárás első két szakaszában nem történt előrelépés, ezért korábbi bejelentéséhez híven az eljárást a harmadik szakaszába léptette.

Megérkezett az Európai Bíróságra az a kereset, melyet az Európai Bizottság nyújtott be Magyarország ellen a külföldi egyetemek, a többi között a Közép-európai Egyetem (CEU) működési feltételeit meghatározó magyar szabályozás miatt indított kötelezettségszegési eljárásban – közölte pénteken a luxembourgi székhelyű bírói testület.

Forrás: AFP/Gregor Mayer/dpa

Az Európai Bizottság december elején jelentette be, hogy szerinte nem történt előrelépés, s ezért harmadik szakaszba lépteti a nemzeti felsőoktatási törvény módosítása miatt Magyarország ellen áprilisban megindított kötelezettségszegési eljárást, és a bírósághoz fordul.

A brüsszeli testület szerint a módosított törvény sérti a letelepedés, a szolgáltatások nyújtásának, a tudományos tevékenység, az oktatás, illetve a vállalkozás szabadságát garantáló uniós jogot.

A felsőoktatási törvény tavaly áprilisban elfogadott módosítása arról rendelkezik, hogy a jövőben akkor működhet oklevelet külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik. A külföldi felsőoktatási intézménynek a székhely szerinti országban működő, államilag elismert felsőoktatási intézménynek kell lennie. Az itt folytatni kívánt képzésnek és oklevélnek államilag elismert felsőfokú fokozatot adó képzésnek kell minősülnie.

További kötelezettségszegési eljárásokban is sor kerülhet a kereset benyújtására. Megfelelő válaszlépések hiányában például az Európai Bizottság bíróság elé akarja állítani  – nyolc másik uniós tagállam mellett – Magyarországot is a légszennyezettségi határértékek túllépése miatt – jelentették be kedden Brüsszelben az érintett országok képviselőinek részvételével zajló rendkívüli találkozó után.

 

CEU Európai Bíróság Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárás külföldi egyetemek
Kapcsolódó cikkek