Közélet

Őrizetbe vették a volt katalán elnököt

A német rendőrség vasárnap őrizetbe vette Carles Puigdemont menesztett katalán vezetőt a dán-német határon - tájékoztatta az EFE spanyol hírügynökséget a volt katalán elnök ügyvédje.

Puigdemont – aki ellen a spanyol legfelsőbb bíróság pénteki döntése nyomán ismét európai elfogatóparancsot adtak ki – Finnországból tartott Belgiumba, és miután Dániából gépkocsival átlépett a német határon, a Hamburg felé vezető úton állították meg őt a hatóságok – mondta el Jaume Alonso-Cuevillas.

Carles Puigdemont, volt katalán elnök
Forrás: AFP

Carles Puigdemont október végén, leváltását követően hagyta el Spanyolországot, azóta Belgiumban tartózkodott önkéntes száműzetésben.

Csütörtökön azonban Helsinkibe utazott, hogy részt vegyen egy konferencián, a finn parlamentben és a Helsinki Egyetemen is megfordult az elmúlt napokban. Miután azonban Spanyolország elfogatóparancsot adott ki ellen, a finn rendőrség közölte, hogy körözi az 55 éves politikust.

Az EFE emlékeztet, hogy Puigdemont ügyvédje bejelentette: ügyfele jelentkezni készül a finn rendőrségen. Később azonban kész tényként már azt közölte, hogy Puigdemont elhagyta az észak-európai országot, és a belga hatóságok rendelkezésére fog állni.

A spanyol legfelsőbb bíróság illetékes bírája 13 függetlenségpárti politikus ellen emelt vádat lázadásért, amelynek címén 30 évig terjedő börtönbüntetés szabható ki. Ötöt közülük a bíró ismét előzetes letartóztatásba helyezett, köztük Jordi Turull katalán elnökjelöltet, aki arra készült, hogy szombaton egy második fordulóban megpróbálja megszerezni a katalán parlament támogatását elnökké választásához.

A politikusoknak a tavaly október 1-jén alkotmányellenesen megtartott és rendőri erőszakba torkolló függetlenségi népszavazás megrendezése, valamint a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadása miatt kell felelniük a bíróság előtt.

 

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek