Közélet

Beértek az űrzöldségek

Begyűjtötték az első zöldségeket a kutatók a Német Űrközpont antarktiszi „üvegházában”, amelyet egy konténerben alakítottak ki, és amelyben talaj, napfény és növényvédőszerek használata nélkül kezdtek termeszteni zöldséget és gyümölcsöt az év elején.

Az Alfred Wegener Intézethez tartozó Neumayer állomás kutatói csütörtökön közölték, hogy 3,6 kilogramm zöldsalátát, 18 darab uborkát és 70 retket szedtek a konténerben, miközben azon kívül, az örök jég birodalmában mínusz 20 Celsius-fok uralkodik.

A Német Űrközpont közleménye szerint a tudósok azt remélik, hogy hetente 4-5 kilogramm zöldséget és gyümölcsöt gyűjthetnek be.

Kutató gondozza a Német Űrközpont zöldségeit
Forrás: AFP

A különleges körülmények közötti növénytermesztéssel a német szakemberek a fedélzetén legényseggel a Marsra és Holdra tartó missziók tesztelését segítik.

Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA a Nemzetközi Űrállomáson már sikeresen termesztett zöldségeket. Az antarktiszi projekt célja, hogy több fajta olyan zöldséget növesszenek, amelyeket majd a Marson és a Holdon is lehet termeszteni.

 

német űrközpont üvegház zöldségek
Kapcsolódó cikkek