Közélet

Mészáros Lőrinccel kapcsolatos rágalmai miatt helyreigazít az ORF

Február 26-án az osztrák közszolgálati televízió ZIB Magazinjában több valótlan állítás is elhangzott Mészáros Lőrinccel kapcsolatban. Az üzletember helyreigazítást kért a csatornától. A peren kívüli megállapodás értelmében az ORF április 6-i, azaz péntek esti adásában eleget tesz a kérelemnek. A riportban szereplő valótlan állításokat a hazai sajtó egy része is változtatás nélkül leközölte.

Peren kívüli egyezséget kötött az osztrák közszolgálati csatorna, az ORF és Mészáros Lőrinc. A megállapodás aláírása és az azt megelőző eljárás során – Mészáros Lőrinc jogi képviseletét ellátó Kertész és Társai Ügyvédi Iroda tájékoztatása alapján – a helyreigazítást a televíziótársaság közéleti magazinja ma esti adásában teszi közzé.

A csatorna a helyreigazítás közlésével elismeri, hogy korábbi riportjában valótlanul állította, hogy Mészáros Lőrinc „több futballklubot tulajdonol”. Valótlanul állította azt is, hogy „az elmúlt években privatizált termőföldek fele hozzá tartozik, és számos trafikkoncessziót nyert”.

Az ORF a helyreigazítás közlése mellett elnézést kért az üzletembertől.

Mészáros Lőrinc a megállapodással kapcsolatban elmondta, a helyreigazítás közlését követően az ügyet lezártnak tekinti.

Szeretném a hazai médiumok figyelmébe ajánlani az ORF korrekt hozzáállását

– jelentette ki az üzletember. „A hazai ellenzéki sajtóorgánumokban akár naponta több tucat valótlan állítás jelenhet meg vállalkozásaimmal, személyemmel, vagy a családommal kapcsolatban mindenféle jogkövetkezmény nélkül. Míg a felhívást követően egy osztrák tévétársaság azonnal helyreigazít, Magyarországon erre az ellenzéki sajtó csak perek árán hajlandó” – tette hozzá Mészáros Lőrinc.

Ugyanakkor az ORF-re való hivatkozással számos hazai sajtótermék vette át a már számtalanszor cáfolt állításokat, ezért a sajtóetika nevében elvárható, hogy a rágalmakat átvevő magyar újságok, honlapok és televíziós műsorok is igazítsák helyre a valótlan állításokat.

ORF Mészáros Lőrinc MÉDIA
Kapcsolódó cikkek