Közélet

Visszafogottabb tervekkel állt elő Di Maio

Elemzők szerint a Demokrata Párt felé közelítene az Öt Csillag Mozgalom a korábbinál szolidabb gazdasági terveivel, ám a Világgazdaságnak nyilatkozó szakértő szerint ez nem lesz elég a megállapodáshoz.

Sokkal visszafogottabbá váltak az olaszországi euroszkep­tikus párt, az Öt Csillag Mozgalom élén álló Luigi Di Maio nyilatkozatai azzal kapcsolatban, milyen gazdasági lépéseket tervez arra az esetre, ha lehetősége nyílna a kormányalakításra. A kampányidőszakban a párt azt ígérte, ha hatalomra kerül, adót csökkent, és növeli a szociális kiadásokat, ami a költségvetési deficit növekedésével jár majd. Most, hogy zajlanak a kormányalakítási egyeztetések Sergio Mattarella államfővel, Di Maio már arról beszélt a La Repubblicának, hogy a költségvetési hiányt 1,5 százalékon szeretné tartani. Az Öt Csillag Mozgalom pártvezetője egy átfogó gazdasági terv bemutatását ígérte a közeljövőben, amelynek része lesz egy kötvénykibocsátás is – tudta meg az Il Sole 24.

Luigi Di Maio legfőbb célja a költségvetési hiányt 1,5 százalékon tartani
Forrás: AFP

Elemzők szerint az euroszkep­tikus párt visszafogottabb gazdasági megnyilvánulásaival a Demokrata Párt számára szeretné vonzóbbá tenni a közös kormányalakítást. A leköszönő miniszterelnök, Paolo Gentiloni korábban mértékletességre intette a többi pártot, amikor kijelentette: „Az olasz gazdaság nem engedhet meg magának egy vágyálmokból álló kiállítást. Nem dobhatjuk sutba az eddig elvégzett munkát.”

Logikusnak tartja az Öt Csillag Mozgalom finomodó gazdasági terveit Tanács-Mandák Fanni, a Külügyi és Külgazdasági Intézet szakértője, ám véleménye szerint az euroszkeptikus párt nem sok reményt fűzhet a sikerhez, miután a Demokrata Párt álláspontja megingathatatlannak látszik. „Az Öt Csillag Mozgalom programjának nemcsak gazdasági kérdésekben kellene közelítenie a Demokrata Párt felé ahhoz, hogy ne csak matematikailag, hanem a valóságban is elképzelhető legyen egy koalíciós megállapodás” – nyilatkozta az Olaszország-szakértő a Világgazdaságnak.

A teljes cikket a Világgazdaság keddi számában olvashatja

Olaszország Luigi Di Maio
Kapcsolódó cikkek