Közélet

Kezdődnek az olasz kormányalakítási egyeztetések

Az új római parlament pártjainak vezetőit egymás után fogadja Sergio Mattarella olasz államfő és ezzel hivatalosan megkezdi a kormányalakítási egyeztetéseket.

Miután a hagyományoknak megfelelően először a szenátus és a képviselőház új elnökével találkozik szerdán az olasz köztársasági elnök, másnap délelőtt a balközép Demokrata Párt (PD), majd a Forza Italia (FI) és a Matteo Salvini vezette Északi Liga küldöttségét fogadja. Azt még nem tudni, ki vezeti az FI-küldöttséget, az adócsalás miatti jogerős ítélettel a politikai életből kizárt Silvio Berlusconit esetleg Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke helyettesítheti.

Csütörtök délután az Öt Csillag Mozgalom (M5S) miniszterelnök-jelöltje Luigi Di Maio zárja a konzultációkat az államfővel.

Matteo Salvini, az Északi Liga vezetője
Forrás: AFP / Andreas Solaro

A parlamenti választásokon a legtöbb szavazatot (több mint 37 százalékot) a jobbközép koalíció szerezte, a legnagyobb pártnak (több mint 32 százalékkal) az M5S bizonyult, de egyik erő sem tudott a kormányalakításhoz szükséges parlamenti többséget elérni. Ehhez esetleges szövetségnek kell alakulnia az M5S és a jobbközép, vagy az M5S és a PD között.

Elemzők szerint a kormányalakítási folyamat akár nyárig is eltarthat. Április végén Molisében majd Friuli Venezia Giuliában tartanak tartományi választásokat, június 10-én pedig mintegy 800 olasz önkormányzatban helyhatósági megmérettetést. Ennek eredménye lehet a mérleg nyelve a Liga vezette jobbközép és az M5S versenyében.

Időközben az olasz parlamentnek április 10-én el kell fogadnia a következő évekre szóló gazdasági-pénzügyi csomagot, amelyet új kormány hiányában még a távozó PD-kormány állított össze.

A március eleji parlamenti választásokon győztes erők közötti megállapodás értelmében az új római parlament két házának elnöki tisztségeit a jobbközép és az M5S osztotta el egymás között mácius 24-én.

 

Matteo Salvini Olaszország Antonio Tajani Sergio Mattarella Silvio Berlusconi
Kapcsolódó cikkek