Közélet

Ellenáll az EU az amerikai nyomásnak

Az Európai Unió kitart az iráni nukleáris alku mellett, s csak abban az esetben hajlandó kereskedelmi engedményekről tárgyalni az Egyesült Államokkal, ha végleg mentesül a vámtarifák alól.

Az csak kölcsönösségi alapon és kizárólag abban az esetben hajlandó tárgyalni az Egyesült Államokkal a kereskedelemkorlátozó intézkedések csökkentéséről, ha Washington nem vet ki vámtarifákat az uniós acél- és alumíniumexportra – jelentette ki Angela Merkel német kancellár csütörtökön Szófiában, s ugyanezt erősítette meg Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke is.

Nem tárgyalunk úgy, hogy Damoklész kardja függ a fejünk felett – ez méltóságon aluli lenne

– fogalmazott Juncker, aki hozzátette: ha az európai vállalatok végleges mentességet kapnak, akkor Brüsszel kész javítani a transzatlanti energetikai együttműködést a cseppfolyósított gázkereskedelemben, kölcsönösen könnyíteni a piaci hozzáférést az iparcikkek számára, és tárgyalni a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) reformjáról.

A Macron-May-Merkel-trióban teljes az összhang a szankció megítélésében
Forrás: AFP

Május 31-én jár le az ideiglenes mentesség, amelyet az EU az Egyesült Államoktól kapott a 25, illetve 10 százalékos acél-, illetve alumíniumimport-vámok alól. Mivel a végleges mentesség fejében Washington nagyobb nyitást követel Brüsszeltől, az EU javaslata aligha lesz elég Donald Trumpnak – mondta a CNBC-nek Larry Hatheway, a GAM Investment Solutions vezető közgazdásza és igazgatója. – Az európai álláspontban a kölcsönösség a kulcsszó, az amerikaiak egyoldalú előnyöket akarnak. Azt akarják, hogy az európaiak csökkentsék a vámokat, nyissanak meg előttük néhány lehetőséget a végleges vámmentességért cserébe – fűzte hozzá. Nagyobb rugalmasságot szorgalmazott Peter Altmaier német gazdasági miniszter is, aki szintén csütörtökön egy berlini üzleti konferencián sürgette, hogy az EU árucikkek széles skálájára ajánljon fel az USA-nak a mostaninál alacsonyabb vámokat.

Hozzáállását az magyarázza, hogy Németország az Egyesült Államok legnagyobb európai exportőre, több mint egymillió állás függ a kétoldalú gazdasági viszonytól.

Az iráni atomalkuval kapcsolatban Juncker közölte, hogy Brüsszel egészen addig köteles eleget tenni vállalásainak, amíg Teherán is ezt teszi, az Európai Bizottság pedig péntek reggel aktiválni fogja azt a blokkoló rendeletet, amely megtiltja az uniós cégek számára, hogy eleget tegyenek az amerikai szankcióknak.

A teljes cikket a Világgazdaság pénteki számában olvashatja

iráni atomegyezmény Európai Unió amerikai szankciók
Kapcsolódó cikkek