Közélet

Maduro minimálbér-emeléssel enyhítené a nyomort

A venezuelai gazdasági válság közepette Nicolás Maduro elnök hétfőn emelte a minimálbért, ezúttal 155 százalékkal.

Nagy részben a venezuelai olajtermelés visszaesése miatt csökkent egyéves mélypontra, napi 32,12 millió hordóra áprilisban a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) felhozatala – derül ki a Reuters hírügynökség felméréséből. A dél-amerikai ország olajtermelése múlt hónapban napi 1,5 millió hordóra csökkent, jóllehet Manuel Quevedo novemberben, amikor az olajipari minisztérium élére került, még azt ígérte, teljes átalakítás révén napi egymillió hordóval növeli a termelést.

Forrás: AFP

A visszaesés azonban folytatódhat, elemzők szerint idén további napi félmillió hordóval csökkenhet a termelés. A J. P. Morgan szerint a venezuelai olajtermelés decemberre napi 1,2 millió hordóra esik vissza a jelenlegi 1,5 millióról, de azt sem tartják kizártnak, hogy az év végére a napi egymillió hordós termelési szintet sem éri el az ország.

A venezuelai gazdasági válság közepette Nicolás Maduro elnök hétfőn – beiktatása óta immár 13. alkalommal – emelte a minimálbért, ezúttal 155 százalékkal, havi egymillió bolívarra.

Az ellenzéki nemzetgyűlés adatai szerint az első negyedévben 454 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak, és márciusban éves viszonyításban 8900 százalékos volt az A központi bank már két éve nem tett közzé hivatalos inflációs adatokat.

A teljes cikket a Világgazdaság szerdai számában olvashatja

Maduro Venezuela minimálbér
Kapcsolódó cikkek