Közélet

A Brexit után lesznek még megoldatlan kérdések

Súlyos kételyeit fogalmazta meg Michel Barnier, az Európai Unió Brexit-ügyi főtárgyalója pénteken az Észak-Írországra vonatkozó új brit javaslatokkal kapcsolatban.

A brit kormány javaslata értelmében az Egyesült Királyság korlátozott ideig tartaná magát a vámunió szabályrendszeréhez, ha a brit EU-tagság megszűnése utáni átmeneti időszak végéig nem sikerülne végleges egyezségre jutni a kétoldalú vámszabályozásáról.

Barnier brüsszeli sajtóértekezletén elmondta, hogy

nem terjeszthető ki a szigetország egészére az uniós megoldási javaslat, amelynek értelmében megfelelő jövőbeli megállapodás hiányában Észak-Írország továbbra is részese lenne a vámuniónak.

A főtárgyaló bírálta, hogy Theresa May brit kormányfő ideiglenes megoldásról beszélt, és hangsúlyozta, tartósan meg kell akadályozni a fizikai határellenőrzési rendszer visszaállítását az Ír-szigeten.

Fotó: AFP/ Tolga Akmen

Az Brexit-ügyi főtárgyalója szerint a brit tervezet több kérdést vet fel, mint amennyire választ ad, de ez még nem jelenti annak teljes elutasítását, a felek folytatni fogják az egyeztetést.

A brit EU-tagság várhatóan jövő márciusban szűnik meg, de a brit kormány és az Európai Unió elvi megállapodása alapján ezután átmeneti időszak következne, mely 2020 végéig tartana, és addig az Egyesült Királyság és az uniós partnerországok a jelenlegi szabályrendszer alapján férnének hozzá egymás piacaihoz.

Továbbra is megoldatlan kérdés azonban, hogy az átmeneti időszak után milyen vámszabályok lépnek érvénybe a jelenleg vámmentes kétoldalú kereskedelemben.

Brexit Michel Barnier Nagy-Britannia
Kapcsolódó cikkek