Közélet

Csaknem 200-an haltak meg Japánban

Japánban a heves esőzések kiváltotta áradások és földcsuszamlások a múlt hét óta 199 halálos áldozatot követeltek – közölte csütörtökre virradóra Szuga Josihide, a japán kormány főtitkára.

Több tucat embert továbbra is eltűntként tartanak nyilván, ezért a mentési munkálatok folytatódnak. Jelenleg még mindig több mint tízezren tartózkodtak az evakuációs központokban.

Fotó: AFP

Abe Sindzó miniszterelnök lemondta a hétre tervezett európai és közel-keleti útját, és felkereste a katasztrófa sújtotta helyszíneket. Csütörtökön segítséget ígért az evakuációs központban elhelyezett embereknek.

Mindent megteszünk azért, hogy az embereknek ne kelljen kényelmetlen helyzetben a szükségszállásokon élniük

– jelentette ki Abe, aki pénteken is folytatja útját a térségben.

A tokiói kabinet kedden négymilliárd dollárt ígért újjáépítési célokra azzal, hogy szükség esetén pótköltségvetést terjeszt be.

Sosem látott időjárás tombol az országban

Japán nyugati részén a júliusban megszokott csapadék többszöröse hullott le. A japán meteorológiai szolgálat egy tisztségviselője ezzel kapcsolatban korábban elmondta,

még sohasem tapasztaltak ehhez fogható esőt Japánban.

A helyi polgári védelmi hatóságok a földcsuszamlás- és árvízveszély miatt mintegy 5,9 millió embert szólítottak fel arra, hogy hagyják el otthonaikat és menjenek biztonságos helyre. Sokan azonban otthonaikban rekedtek, csak Okajama prefektúrában több mint ezer ember rekedt házak tetején, ahogy az ár elöntötte utcáikat, amikor a közeli Oda folyó három gátja is átszakadt.

A japán rendőrség, tűzoltóság, az önvédelmi erők és a parti őrség mintegy 54 ezer tagja vesz részt a mentési munkálatokban.

A járhatatlan utak mellett sok helyen a vasúti közlekedés is leállt. A japán szállítmányozási minisztérium közlése szerint hétfő reggelig 13 vasúttársaság 37 útvonalon függesztette fel a vasúti közlekedést Japán nyugati felén.

Japán eső károk pusztítás
Kapcsolódó cikkek