Közélet

Előnyt élveznek az országok saját márkái

Különleges biztonsági berendezésekkel szerelik fel az országok kormányfőinek autóit. Több vezető a modern luxusautók helyett az antik darabokat részesíti előnyben.

A világ vezető politikusainak a legbiztonságosabb, egyben a megfelelő megjelenést is biztosító járművekkel kell közlekedniük, amelyeknek állniuk kell a lövéseket, de még egy bombatámadással szemben is védeniük kell az utasokat. Mindezen kritériumoknak és a kifinomult technikai feltételeknek nem könnyű megfelelni. A TitleMax amerikai pénzügyi cég összegyűjtötte korunk legfontosabb politikusainak autóit. A listából pedig kiderül, hogy

a világ vezetői között a legkedveltebb autómárka a Mercedes-Benz, különösen az S-osztály.

Sok ország vezetője kifejezetten preferálja a luxusmárkának számító Mercedes-Benz és a BMW különböző modelljeit, ám több kormányfő is szimbolikus feladatának tartja, hogy csak a hazai gyártók közül válasszon magának hivatali autót. Az Egyesült Államok, Japán, Kína, Németország, az Egyesült Királyság, Franciaország és Svédország esetében is mindegyik kormányfő saját országának a márkáját választotta.

A Mercedes-Benz a legnépszerűbb márka a világ vezetői körében
Fotó: AFP/Korea Summit Press Pool

Donald Trump amerikai elnök páncélozott Cadillac One típusú autóját egyszerűen The Beastként vagyis A Vadállatként szokták emlegetni.

Az elnök autóját olyan súlyú ajtókkal szerelték fel, mintha egy Boeing 757-es repülő ajtajai lennének. A járműben különböző extrák is találhatók, olyanok, amelyek a mindenkori elnök biztonságát szolgálják, például egy transzfúziós berendezés, melyet az elnök vércsoportjának megfelelő vérrel is elláttak.

Malcolm Turnbull, Ausztrália miniszterelnöke egy 7-es BMW-vel közlekedik, amely szintén nem mindennapi biztonsági funkcióval büszkélkedhet: a járműbe beleszereltek egy fedélzeti oxigénellátást szolgáló rendszert egy mérgező gázt észlelő berendezéssel. Míg sok kormány flottája modern luxusjárművekből áll, egyes államfők különleges évjáratokból választanak maguknak autókat. Az egykori uralkodó, V. Tupou György tongai király kedvelte az antik autókat, például a brit gyártmányú 1949-es Humber Pullmant, de a gyűjteménye részét képezte egy egyedi kivitelezésű londoni taxi is.

A Rolls-Royce Phantom IV típusú autóból 1950 és 1956 között csupán 18 darabot gyártottak, amelyeket királyi családok és állami vezetők vásároltak meg. Ezek közül három a spanyol uralkodóház tulajdonában van, s mind a mai napig különböző protokolláris eseményeken használják is őket. A különleges események során a chilei vezetők egy 1966-os Ford Galaxie-ban szoktak megjelenni.

A teljes cikk a Világgazdaság keddi számában olvasható

Autók államfők járművek kormányfők hivatali autók
Kapcsolódó cikkek