Közélet

Nőtt az örökbefogadások száma

Több mint ezer gyermeket fogadtak örökbe 2017-ben Magyarországon. Több mint háromszázzal nőtt azoknak a családoknak a száma is, amelyek szívesen vállalnának eddig gyermekotthonban élő gyereket, vagy fogadnának örökbe olyan újszülöttet, akiről a szülő lemondott.

Sokévi stagnálás után 2017-ben növekedésnek indult az örökbefogadások száma Magyarországon. Tavaly 1025 gyerek került családba, egy évvel korábban még 129-cel kevesebb kiskorút fogadtak örökbe – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai­ból. Tavaly összesen 1972 gyermek volt örökbe fogadható, a gyerekek közül több mint ezren tízévesek vagy annál idősebbek, három év alatti örökbe fogadható kisgyerek 283 volt, fogyatékos pedig 657.

Magyarországon 2017-ben 1 millió 715 ezer kiskorúból csaknem 21 ezer gyermek részesült gyermekvédelmi szakellátásban, közülük pedig valamivel több, mint 14 ezren éltek nevelőszülőknél. Tavaly a több mint ezer sikeres örökbefogadásból több mint 200 gyerek került külföldi nevelőszülőkhöz, az ilyen örökbefogadások aránya három év alatt 17 százalékról 23 százalékra nőtt.

Fotó: Shutterstock

 

Szembetűnő változás, hogy az utóbbi négy évben folyamatosan emelkedett azoknak a száma, akik örökbefogadásra alkalmasak. Tavaly már több mint 2750 család vagy egyedülálló volt, aki szerepelt azok várólistáján, akik szívesen fogadnának örökbe, 2014-ben még csak 1934-en vártak gyerekre. Az örökbefogadásra várók közül 1164 házaspár volt, 156-an pedig egyedülállók.

A sikeres örökbefogadásoknál a gyermekek 22 százaléka még nem töltötte be az első életévét, a gyermekek 14 százaléka pedig háromévesnél kisebb volt. Az örökbefogadásoknál az életkornál is erősebb visszatartó hatása lehet annak, ha a gyermek tartós betegséggel vagy fogyatékossággal él. 2017-ben a nyilvántartott örökbe adható gyermekek közül minden harmadik tartozott ebbe a körbe. A fogyatékossággal élők közül évente tíz gyermeknél kevesebbet fogadnak örökbe – 2016 kivétel volt –, tavaly a 650 fogyatékos gyerekből hét került családba.

A teljes cikk a Világgazdaság keddi számában olvasható

KSH gyerek örökbefogadás
Kapcsolódó cikkek