Közélet

Orbán Viktor Berlinben tárgyalt Angela Merkellel

Angela Merkel szerint fontos és helyes, hogy Magyarország védi európai uniós határát, de szerinte nem szabad megfeledkezni az Európa lelkét jelentő humanitásról sem. Az is elmondta, hogy kitűnő a német-magyar gazdasági együttműködés, és Magyarország vonzó befektetési helyszín.

Máshonnan nézzük a világot, így másképpen is látjuk, de szoros együttműködésre törekszünk Németországgal

– mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Berlinben, miután megbeszélést folytatott Angela Merkel német kancellárral.

A kormányfő a közös sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a véleménykülönbségek nem akadályozhatnak abban, hogy keressék az együttműködés lehetőségét. Orbán hozzátette, hogy készen áll az együttműködésre ezen a területen is a német kancellárral.

„Magyarország déli határa védve van, onnan migránsok nem érkezhetnek Németországba és Ausztriába sem, és a határt védve tartjuk a jövőben is” – közölte a miniszterelnök.

Orbán Viktor miniszterelnök és Angela Merkel német kancellár találkozója Berlinben
Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

A miniszterelnök azt is mondta, hogy Magyarország azért épített kerítést a déli határára, hogy visszanyerje az ellenőrzést a saját területe felett. A kormányfő szerint jogi természetű vita van kibontakozóban arról, hogy nem Magyarország az első belépési pont az területére, hanem leginkább Görögország.

Ezért Magyarország szerint Németországnak Görögországba kell visszaküldeni az embereket, és készen állunk megvitatni ezt a hosszú vitát

– mondta Orbán Viktor.

Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Fontos és helyes, hogy Magyarország védi európai uniós külső határát, de nem szabad megfeledkezni az Európa lelkét jelentő humanitásról

– mondta Angela Merkel német kancellár. A közös tájékoztatójukon a kancellár azt is mondta, hogy a magyar kormányfővel intenzív tárgyalást folytattak, amelyen világossá vált, hogy

a migráció területén egy sor kérdésben egyeznek az álláspontok, de vannak véleménykülönbségek is.

Németország és Magyarország egyetért az EU külső határa védelmének fontosságában, és abban is, hogy a menekülteknek lehetőleg a hazájuk közelében kell segítséget nyújtani, és küzdeni kell a menekülésre kényszerítő okok felszámolásáért. Merkel azt is mondta, hogy a külső határok védelme nem jelenthet bezárkózást, és arra is figyelmeztetett a kancellár, hogy az Európa alapját jelentő humanitásra tekintve nem szabad megfeledkezni arról, hogy „emberek érkeznek hozzánk” – tette hozzá.

Merkel szerint kitűnő a gazdasági együttműködés

Kitűnő a német-magyar gazdasági együttműködés, és Magyarország vonzó befektetési helyszín – mondta Angela Merkel a megbeszélés után. A kancellár kiemelte, hogy az együttműködést az európai gazdaság előtt álló legnagyobb kihívásokat jelentő ügyekben, a digitalizáció, az alternatív gépjármű-meghajtási technológiák és a mesterséges intelligencia területén is tovább kell erősíteni.

Németország és Magyarország a protekcionista gazdaságpolitika elutasításában is egyetért – tette hozzá. A két ország egyebek mellett a közös „stratégiai kultúra” megteremtéséről és a NATO-t kiegészítő európai intervenciós kezdeményezésről szóló védelempolitikai ügyekben is szorosan együttműködik – mondta Angela Merkel.

Orbán Viktor Európai Unió menekültválság Angela Merkel
Kapcsolódó cikkek