Közélet

Putyin nem véletlenül váratja órákat a tárgyalóparnereit

Vlagyimir Putyin, Oroszország elnöke híres arról, hogy megváratja tárgyalópartnereit. 2003 óta számos alkalommal késett el olyan találkozókról, ahol államfőkkel, méltóságokkal és kiemelkedő tisztségviselőkkel kellett tárgyalnia. 

Még a pápa sem mentesül Putyin ezen rossz szokása alól, ugyanis 2015-ben közel egy órát váratta Ferenc pápát az orosz államfő.

Legutóbbi áldozata Donald Trump amerikai elnök volt, kettejük megbeszélésére mintegy 45 perces késéssel futott be az orosz elnök Helsinkiben.

Vlagyimir Putyin késési ideje egyes találkozóiról
Fotó: Statista

Az RFE/RL közlése szerint

Angela Merkel egyedül ücsörgött a legtöbbet, a német államfő négy évvel ezelőtt 4 óra 15 percet várakozott,

de hasonlóan rosszul járt az ukrán elnök, Viktor Janukovics, aki kerek 4 órán át malmozott, míg Putyin végre megérkezett.

Ha rosszindulatúak akarunk lenni, azt mondhatnánk, az orosz szinte szórakozik Merkellel, akinek legnagyobb problémája nem a 2014-es hosszas várakozás volt, hanem, amikor 2007-ben bemutatta őt labrador kutyájának, miközben a német államfő köztudottan fél a kutyáktól. Putyin később szabadkozásképpen elmondta, nem volt tisztában Merkel kutyafóbiájával, és röviddel a találkozó után elnézést is kért tőle.

Angela Merkel és Vlagyimir Putyin
Fotó: AFP

Merkelt azonban nem hatotta meg az orosz elnök bocsánatkérése.

Értem, hogy miért kellett ezt tennie. Bizonyítani akarta, hogy ő férfi, pedig csak a saját gyengeségétől fél. Oroszországnak semmije sincs: se sikeres politikája, se sikeres gazdasága. Csak ez van neki.

– vágott vissza a kancellár.

Tavaly azonban egy időre Putyin is parkolópályára került, amikor a Kínai elnökkel, Hszi Csin-pinggel találkozott. Ázsiai kollégája késve érkezett a találkozóra, s Putyin mi mással ütötte volna el az időt, mint zongorázással.

https://www.facebook.com/ntvofficial/videos/1509122622480573/

A Guardian álláspontja szerint Putyin rossz szokása egy pontosan megtervezett, végtelenül tudatos viselkedés. A megbeszélt televíziós interjúkról ugyanis soha egyetlen percet nem késik, tehát tud ő pontos lenni ha akar. Ezzel pedig el is érkeztünk a kiinduló okhoz: egyes vélekedések szerint az orosz elnök állandó késése hatalomgyakorlás más országok vezetői felett, kíváncsi, ki mennyire kitartó, melyik tárgyalópartnere mennyit hajlandó várni rá.

Donald Trump Ferenc pápa Vlagyimir Putyin Angela Merkel
Kapcsolódó cikkek