Közélet

Túlságosan magas a jégkrémek cukortartalma

Az eperjégkrémek sokszor indokolatlanul sok cukorral készülnek, több termék pedig fölösleges aromát is tartalmaz, a gyümölcstartalom a legjobb esetben sem közelíti meg a 30 százalékot.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete szerint a 13 eper- vagy epres jégkrém vizsgálatakor kritikus anyagot nem találtak, de

szinte mindegyik tartalmazott állagjavításra használt allergizáló adalékot.

Kifogásolták, hogy a vizsgált jégkrémek közül csak 4 készült tejszínnel, a többihez tejsavóport használtak. Az egyesület szerint indokolatlan, hogy 2 kivétellel mindegyik termék tartalmazott mesterséges aromákat, azonban az egyesület szerint jó minőséget ezek nélkül is el lehet érni.

Fotó: Pixabay

Az olcsóbb, literenként 350 és 800 forint közötti termékek szinte alig, akár 1 százaléknál is kisebb arányban tartalmaznak gyümölcsöt, de a legdrágábbaknál is legfeljebb 20-26 százalék volt az epertartalom

– írja a Tudatos Vásárlók Egyesülete.

A közlemény szerint a fogyasztók sokszor nem tudják, hogy a Magyar Élelmiszerkönyv szerint csak 15 százalék feletti gyümölcstartalomnál lehet a termékeket gyümölcsjégkrémnek nevezni. Ennél csekélyebb aránynál a gyümölcsös jégkrém, aroma felhasználásával készült termékekre pedig a gyümölcs ízű jégkrém megnevezés kötelező.

Jégkrémhiány várható Európában

Jégkrémhiányra kell számítani Európában a felmelegedés hatására megugró kereslet és a munkaerőhiány miatt.

 

jégkrém Tudatos Vásárlók Egyesülete
Kapcsolódó cikkek