Közélet

Horribilis gázsik, elképesztő kiadások

Dunát lehet rekeszteni a televíziós sorozatokkal, ám még mindig nem hagy alább a gyártási kedv. Óriási összegekből készülnek a világ legnézettebb szériái.

Mióta Hollywood ellustult, és a képregényfilmek térnyerése miatt igazán jó forgatókönyvek nélkül maradt az álomgyár, még inkább létjogosultságot nyert magának a sorozatgyártás. Olyannyira, hogy már A kategóriás mozisztárok is a tévéképernyőt választják a „nagy vászon” helyett. Kiindulva abból, hogy a gyártóknak a látványvilág és a mozisztárok gázsijának kitermelése a fő szempont, nem ritka, hogy egyetlen epizód értéke a tízmillió dollárt is meghaladja. A Világgazdaság összeszedte, hogy melyik a világ öt legdrágább tévésorozata.

Ötödik helyen a hatalmas népszerűségnek örvendő Trónok harca (Game of Thrones) áll, amelynek epizódonkénti költsége tízmillió dollárt tesz ki. A legnagyobb tétel egyértelműen a digitális képi világ megjelenítése: a hatalmas csatajeleneteket és sárkányokat hónapokig rajzolják, digitalizálják, az erre alkalmas szakemberek honoráriuma nem csekély.

A II. Erzsébet uralkodását feldolgozó sorozat készítői évi 130 millió dollárból gazdálkodnak
Fotó: Netflix

Negyedik a listán a világ egyik leg­népszerűbb sitcomja, a Jóba­rátok (Friends), amelynek utolsó szezonja 2004-ben ért véget, és egy rész 10,3 millió dollárba került. A nagyrészt stúdióban forgatott sorozat hat főszereplőjének egymillió dollárt fizetett az NBC csatorna, plusz jogdíjrészesedést, így fordulhat elő, hogy a mozis karrierjét is a Jóbarátoknak köszönő Jennifer Aniston még ma is évi egymillió felett keres a sorozatból, 14 évvel a befejező rész után.

A dobogó legalsó fokán találhatjuk a Netflix The Get Down című sorozatát, amelynek egy részét 11 millióból forgatták. A diszkó aranykoráról és a hiphop kialakulásáról szóló zenés retrómese ennek ellenére mindössze 11 részt élt meg.

Óriási meglepetésre az ezüstérmes a Vészhelyzet (ER) című kórházsorozat, amely a hazai háztartásokat tekintve évekig vezetett a nézettségi ranglistákon. A Jóbarátok mellett az NBC másik fontos „gyermeke” legszebb napjaiban heti 32 milliós átlagnézettséget hozott a csatornának, és epizódonként 13 millió dollárba került.

Ezzel el is érkeztünk a világ legdrágább tévésorozatához, amely nem más, mint A korona (The Crown) című fantasztikus alkotás.

A II. Erzsébet uralkodását feldolgozó történelmi drámáról már az első évad forgatása közben kiderült, hogy horribilis pénzekből készül. A zseniálisan korhű látványvilág, a kosztümök, a korabeli járművek, tárgyak beszerzése, újragyártása eszement mennyiségű pénzt vitt el a Netflix kasszájából, ugyanis részenként 13,1 millió dollárt áldoznak a világ egyik legprecízebb történelmi filmjére.

A jelen pillanatban listavezető, évi 130 millió dolláros büdzséből dolgozó sorozat Sopronban forgatta második évadának egyes jeleneteit. Magyar vizekre evezve, érdekesség, hogy Jennifer Aniston dollármilliós „jogdíjnyugdíjához” képest hazánk legnépszerűbb teleregényének – Szomszédok – a szereplői minden megismételt rész után ötezer forintot kapnak.

Netflix The Crown TV sorozat Trónok harca NBC Jóbarátok
Kapcsolódó cikkek