Közélet

Kenguruvadászattal küzd a szárazság ellen Ausztrália

Szárazság sújtotta térségnek nyilvánította Ausztrália legnépesebb szövetségi államát, Új-Dél-Waleset a helyi kormányzat, és óvintézkedései között enyhítette a kenguruvadászat tilalmát, ami heves tiltakozást váltott ki a kengurutenyésztők és állatvédők körében.

A térséget 1965 óta nem tapasztalt szárazság sújtja, kevesebb mint 10 milliméter csapadék hullott a szövetségi állam nyugati, észak-nyugati és középső körzeteiben az elmúlt hónapban. Az Ausztrália mezőgazdasági termelésének egynegyedét államban az összes mezőgazdasági területet szárazság sújtja – közölte szerdán a helyi kormány. A farmokon lévő víztárolók kiszáradtak, a termés rohamosan csökken.

Nehéz idők. Nincs senki sem az államban, aki ne epekedne eső után

– mondta Niall Blair, a legfontosabb iparágakért felelős miniszter. Az előrejelzések a következező három hónapra az átlagosnál szárazabb időt jósolnak.

Fotó: AFP

A szomszédos Queensland területének 60 százalékát is szárazság sújtotta térségnek nyilvánították, és Victoria, Dél-Ausztrália államokat sem kíméli a szárazság.

Niall Blair szerint a szárazság miatt állatjóléti válság fenyegeti Új-Dél-Wales sok térségét, mivel kenguruk nagy csoportjai letarolják a mezőket, fellegelik azokat maguk és a haszonállatok elől.

Ezért a helyi kormány engedélyezte, hogy a gazdák maguk vegyék kezükbe a kenguruk vadászatát.

  • Feloldották a kilőhető állatok számának korlátait,
  • nem kell a gazdáknak engedélyt kérni vadászatra,
  • nem kell megjelölni az elejtett állatok tetemét, amivel az állomány nagyságának nyilvántartását segítik.
  • A miniszter azzal indokolt a döntést, hogy az állam kenguruvadászati kvótájának csupán 13 százalékát meríti ki általában, ami a mostani szárazságban nem elég.

    Ray Borda, a kenguru iparági szövetség elnöke bírálta a döntést. A kereskedelmi vadászokat is képviselő szervezet aggodalmának adott hangot az ellenőrzés nélküli vadászati engedélyek miatt és felszólította a kormányt, hogy a kenguruk számának gyérítésére a hivatalos profi vadászokat ruházzák fel, akik humánusabban végzik el a feladatot.

    Ausztrália vadászati tilalom szárazság kenguru
    Kapcsolódó cikkek