Közélet

Milliárdokat költ a kormány a Lánchídra

A Lánchíd felújításáról, a déli határ védelméről és az iskolakezdésről is beszélt Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón.

Milliárdokat öntenek a hídfelújításba

A főváros kérésének megfelelően a kormány 7 milliárd forinttal támogatja a Lánchíd és a mellette lévő alagút felújítását – ismertette pénteki sajtótájékoztatóján a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Hozzátette, a kabinet azt kéri, hogy a felújítás ne tartson tovább másfél évnél.

A miniszter hangsúlyozta továbbá,

ez műszakilag megvalósítható, bár kétségtelenül jelentős szervezést igényel.

Hozzátette, a felújítás végére megújul a híd pesti oldalán lévő Széchenyi téren lévő zöldfelület, és a Kossuth térhez hasonlóan csökkentik az MTA épülete előtti felszíni parkolóhelyek számát.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter (j) és Kovács Zoltán kormányszóvivő
Fotó: Szigetváry Zsolt

Drágul az útdíj

Gulyás Gergely a pénteki Kormányinfón beeszélt arról is, hogy január 1-jétől mintegy 5,8 százalékkal emelkedik a (teherautók által fizetendő) e-útdíj, a plusz bevétel pedig közvetett formában egy „falusi útalapba” fog befolyni.

Ez lehetőséget biztosít majd arra, hogy a legkevésbé fejlett falusi útszakaszok fejlődjenek.

Kitért arra is, hogy a 10 napos autópálya-matrica ára 2975 forintról 3500-ra emelkedik.

Már megérkeztek az iskolakezdéshez kapcsolódó támogatások

Az iskolakezdésre tekintettel már a héten megérkeztek az ehhez kapcsolódó családtámogatások, csaknem 1,2 millió jogosult kiadásaihoz több tízezer, akár százezer forinttal is hozzájárul az állam – közölte Gulyás Gergely. Elmondta azt is,

1-9. osztályig ingyenesen jutnak tankönyvekhez a tanulók – több mint egymillióan -, így 2013 óta összesen 6 milliárd forinttal csökkentek a szülők tankönyvkiadásai. Jövőre ez tovább mérséklődik, 2019-ben már 11 milliárd forintot fordít erre a célra a büdzsé, kétharmaddal többet, mint 2010-ben.

A mögöttünk lévő tanévben több mint 600 ezer gyermek jutott ingyenes vagy kedvezményes étkezéshez az iskolákban, miközben 2010-ben csupán 300 ezren

– sorolta. Erre az állam 8 éve szűk 38 milliárd forintot költött, jövőre már ennek két és félszeresét, több mint 72 milliárdot.

Az EU is támogatja a déli határvédelmet

Az Európai Bizottság 54 millió eurót kifizet Magyarországnak a déli határ védelmére a migrációs válság kezdete óta elköltött mintegy 900 milliós költségből, ezzel elismeri, hogy az ország az unió külső határait védi – ismertette a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Gulyás Gergely elmondta, a kiadásokból a bizottság több mint 300 millió eurót elfogad, és az ebből jelenleg rendelkezésre álló 54 millió eurót rövid időn belül átutalja.

A miniszter emlékeztetett, hogy a határkerítés építésekor mindenki vitatta annak szükségességét és azt, hogy Magyarország azzal az unió külső határait védi. Megjegyezte, a bizottság a kerítésépítést közvetlenül nem finanszírozza, de egyéb biztonsági kiadásokhoz hozzájárul.

Lánchíd Kormányinfo
Kapcsolódó cikkek