Közélet

Donald Tusk: Elég az egymásra mutogatásból!

Rendkívüli EU-csúcsot fog összehívni november közepére az Európai Tanács elnöke a Brexit

Döntő szakaszukba értek a Brexit-tárgyalások, és bár a rendezetlen kiválás veszélye még mindig nem múlt el, Theresa May brit kormányfő egyes javaslatai pozitív változást mutatnak London hozzáállásában – mondta Donald Tusk szerdán az uniós állam- és kormányfők informális salzburgi értekezletén

Ma talán reménytelibb a helyzet, de ami biztos, hogy az idő egyre fogytán van

– közölte, hozzátéve, hogy még az ősszel le kell zárni a tárgyalásokat, ezért csütörtökön a bennmaradó tagállamok vezetőinek ülésén javaslatot fog tenni egy rendkívül EU-csúcs összehívására.

Donald Tusk, az Európai Tanács és Michel Barnier, az Európai Bizottságnak a brit kiválás ügyében felelős főtárgyalója
Fotó: MTI/EPA/AP pool/Francisco Seco

Michel Barnier uniós Brexit-ügyi főtárgyaló kedd este azt mondta,

az EU kész valamelyest javítani az egyik legfőbb vitás kérdésének számító ír-északír határra vonatkozó megoldási javaslatán.

„Folyik a munka, tisztázni fogjuk, hogy az Egyesült Királyság többi részéből Észak-Írországba érkező áruk mely köre szorulna ellenőrzésre, és hogy ezt hol, mikor és kik végezhetnék el” – közölte Barnier, akinek szavai szakértők szerint ez az uniós álláspont lazulására utalnak.

Tusk érintette a salzburgi találkozó másik fő napirendi pontját, a migrációt is. Kijelentette, a szerdai munkavacsorán sürgetni fogja, hogy vessenek véget annak, hogy míg egyesek a probléma megoldásán dolgoznak, mások azt csak politikai haszonszerzésre akarják felhasználni.

Az agresszív retorika ellenére is jó irányba mennek a dolgok. Jórészt azért, mert a külső határok ellenőrzésére és a harmadik országokkal való együttműködésre fókuszáltunk, ennek következtében pedig a 2015-ös közel kétmillióról idén kevesebb mint százezerre csökkent az illegálisan érkezők száma

– mondta. Rámutatott: ez még a menekültválságot megelőző években regisztrált számoknak is alatta van.

Az Európai Tanács elnöke végezetül arról is beszámolt, hogy este a tagállamok támogatását fogja kérni az észak-afrikai országokkal való együttműködés fokozásához és egy jövő februári EU-Arab Liga csúcstalálkozó összehívásához.

Brexit Michel Barnier Európai Bizottság Donald Tusk Európai Tanács
Kapcsolódó cikkek