Közélet

Már is lemondott a frissen kinevezett argentin jegybankelnök

Általános meglepetést keltve, lemondott az argentin jegybank elnöke kedden, mindössze három hónappal kinevezése után. Sajtóértesülések szerint már szerdán bejelenthetik, hogy az IMF és Argentína megkötötte az újabb egyezséget.

A súlyos gazdasági és pénzügyi válságba került Argentína és a Nemzetközi Valutalap (IMF) között gőzerővel folynak a tárgyalások a június elején kötött hároméves, 50 milliárd dolláros készenléti hitelmegállapodás végrehajtásának felgyorsításáról.

Luis Caputo jegybankelnök lemondásának hírére zuhanórepülésre váltott az argentin peso, és 6,70 százalékos mínuszba került a dollárhoz képest. Az év eleje óta értékének 50 százalékét veszítette el az argentin fizetőeszköz a dollárhoz képest.

A jegybank közleményében hangsúlyozta, hogy személyes okok miatt nyújtotta be lemondását az államfőnek Luis Caputo, aki

bizonyos abban, hogy a Nemzetközi Valutaalappal való új megállapodás helyreállítja a költségvetési, pénzügyi, monetáris és devizapiaci helyzetet iránti bizalmat.

Argentin elemzők szerint inkább arról van szó, hogy félreállították Caputót, mivel a jegybank és a valutaalap között nézeteltérések alakultak ki a monetáris politikát illetően.

Luis Caputo
Fotó: AFP

Már péntek óta terjengtek híresztelések (a lemondásról), az IMF és a központi bank közötti konfliktus miatt, és különben is Caputo csak megbízott, nem kinevezett kormányzó volt

– mondta Fausto Spotorno argentin közgazdász, hozzátéve, hogy a kormány számára a valutaalappal való megállapodás elsőbbséget élvez.

Mauricio Macri államfő egyik bizalmasaként Luis Caputo pénzügyminiszter volt, mielőtt a nemzeti bank élére került június közepén. A jegybank elnöki székében Guido Sandleris közgazdász, volt gazdasági államtitkár váltja.

Argentína ellenáll

Argentínában kedden 24 órás általános sztrájkot tartanak a munkavállalók.

Nem működik a legnagyobb kikötő, százával törölték a légi járatokat, megállt a tömegközlekedés, nem nyitottak ki a boltok, nincs tanítás sem, tiltakozásul a kormány gazdaságpolitikája ellen.

A szakszervezetek a 40 százalékot meghaladó kompenzálását kérik a kormánytól, amely szeptember elején megszorításokat vezetett be, hogy csökkentse a költségvetés hiányát, és stabilizálja a gazdaságot.

Latin-Amerika harmadik legnagyobb gazdasága a második negyedévben 4,2 százalékkal zsugorodott az egy évvel korábbihoz képest és 3,9 százalékkal az első negyedévhez viszonyítva. Az utóbbi négy év legrosszabb gazdasági teljesítményét főleg az idézte elő, hogy a szárazság következtében katasztrofálisan alakult a mezőgazdasági termelés.

Fotó: Mario De Fina / NurPhoto / AFP

Argentin sajtóértesülések szerint már szerdán bejelenthetik, hogy az IMF és Argentína megkötötte az újabb egyezséget. Egy argentin kormányzati forrás hétfőn azt közölte, hogy az 50 milliárd dollárt 3-5 milliárd dollárral megemelhetik. A befektetők azonban abban reménykedtek, hogy a valutaalap 10-20 milliárd dollárral toldja meg az Argentínának nyújtott segítség mértékét az adósságszolgálati terhek enyhítésének érdekében.

Luis Caputo IMF argentina
Kapcsolódó cikkek