Közélet

A diákok fele kénytelen dolgozni

Az iskolaszövetkezeti szféra egészét tekintve a 15-24 év közötti fiatalok fele végez valamilyen munkát a tanulás mellett – áll a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetsége (DiákÉSZ) közleményében.

A Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetsége (DiákÉSZ) tagszervezeteinek kötelékében a diákok 60 százalékkal több bevételt termeltek az év első nyolc hónapjában:

a tavalyi év azonos időszakához képest 15 helyett közel 25 milliárd forintot, ami szektor szinten majd 50 milliárdot jelent.

2017-ben ezt az összeget, mint személyes jövedelmet, egy teljes év alatt keresték meg. A megközelítőleg 14 legjelentősebb iskolaszövetkezetet­ tömörítő DiákÉSZ adatai szerint, amíg két évvel ezelőtt 90 176 fő dolgozott a szervezet berkein belül, addig 2017-re ez a szám már 94 224 főre növekedett, ami idén már az első 8 hónapban 87 564 fő volt.

Ez az éves trendeket tekintve azt vetíti előre, hogy az idei évben a végleges szám 95-100 ezer fő környékén fog alakulni. Tekintve, hogy a DiákÉSZ szereplői a teljes iskolaszövetkezeti szektor nagyjából felét képviselik, ugyanakkor korrigálva azon ténnyel, hogy egy diák több szövetkezetnél is vállalhat munkát,

a teljes iskolaszövetkezeti szektor által foglalkoztatott diáklétszám 2018-ban mintegy 180 ezer fő körül várható, ami a 15-24 év közötti fiatalok felét jelenti.

Fotó: MTI / Balázs Attila

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján 2016-ban 345 800 fő folytatott tanulmányokat a 15-24 éves korosztályban, ugyanez a szám 2017-ben 338 ezer fő volt. A közlemény hangsúlyozza, hogy idénre vonatkozó még nincs, de feltételezhető, hogy ebben a nagyságrendben marad a tényleges létszám, ami közel 350 ezer főt jelent.

A fentieket összevetve látható, hogy a DiákÉSZ által tömörített iskolaszövetkezetekben dolgozó diákok száma 2016-ban a 15-24 éves korosztály 26 százaléka, míg egy évvel később már 27,88 százalék volt.

A 2018-as becslés a teljes iskolaszövetkezeti szektor összes 15-24 év közötti fiatalhoz viszonyított aránya idén 50 százalék körül alakul majd,

tehát a diákok életében igen jelentős intézményről beszélünk, melynek hatékonysága és értéke a munkaerő-piaci szereplők számára sem kérdéses. Hiszen évről évre stabilan növekvő ledolgozott munkaóraszám és árbevétel jellemzi a szektort – áll a közleményben.

Jelentős volt a nyári dömping

Az idei nyarat – a korábbi évekhez hasonlóan – az évközben megszokottnál magasabb érdeklődés jellemezte. A diákok a könnyű fizikai, irodai munkák közül válogattak leginkább, de mindig népszerűek az évnek ebben a szakában a Balatonnál vagy vízpartoknál, aquaparkokban végezhető diákmunkák is. Az iskolaszövetkezetek feladata, hogy összekapcsolják a diákok érdeklődési körének megfelelő munkákat az őket megbízó partnercégek igényeivel.

 

DiákÉSZ diákmunka munkaerőpiac
Kapcsolódó cikkek