Közélet

Baleset történt a Szojuz MSZ-10 űrhajóval

Kényszerleszállást hajtott végre a Nemzetközi Űrállomásra elindított orosz űrhajó.

Baleset történt a Szojuz MSZ-10 űrhajó egyik hajtóművével szerdán a kazahsztáni Bajkonurból történt felbocsátást követően, a fedélzeten lévő orosz és amerikai űrhajós életben van – jelentették orosz hírügynökségek.

Később a Reuters és a TASZSZ orosz hírügynökség már azt közölte, hogy

sikertelen startot követően kényszerleszállást hajtott végre szerdán a Nemzetközi Űrállomásra elindított Szojuz MSZ-10 orosz űrhajó.

Az ejtőernyővel ereszkedő űrhajó a kazahsztáni sztyeppén landolt, a személyzet két tagja a földet érés után kapcsolatba lépett az irányító központtal, a mentőcsoport elindult értük. Jól vannak, már amennyire egy ilyen esetet követően lehet – írta a Reuters hírügynökség. Keresésükre négy helikopter indult mentőcsapattal a fedélzetén.

A kazahsztáni Bajkonurban működő orosz űrközpontban történt fellövés után készült felvétel a Szojuz MSz-10-es orosz űrhajóról
Fotó: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov

Az orosz űrhajónak a hordozórakéta meghibásodása miatt kellett kényszerleszállást végrehajtania röviddel a kazahsztáni Bajkonur űrrepülőtérről történt felbocsátás után.

A kozmonauták élnek... Kiemelték őket, és jelenleg Dzsezkazganba tartanak velük

– közölte újságírókkal az űrügynökség munkatársa.

Korábbi jelentések szerint katonai deszantosok érkeztek arra a helyszínre, ahol ejtőernyővel földet ért a Szojuz MSZ-10 űrhajó visszatérő kabinja. Dzsezkazgan, amelynek közelében földet értek, a Bajkonurhoz legközelebb lévő kazahsztáni város, amely mintegy 450 kilométerre észak-keletre fekszik az űrrepülőtértől.

Az RT.com azt írja, hogy két asztronauta – Alekszej Ovcsinyin és Nick Hague – van a fedélzeten.

Alekszej Ovcsinyin orosz (b) és Nick Hague amerikai űrhajós a Szojuz MSz-10-es űrhajó startja előtt a kazahsztáni Bajkonur orosz űrközpontban
Fotó: MTI/EPApool/Kirill Kudrjavcev

A NASA hivatalos Youtube-csatornáján élőben lehet követni a küldetést – 11.20 körül az houstoni irányítótermet mutatták.

 

űrkutatás Szojuz MSZ-10 űrhajó baleset űrhajó
Kapcsolódó cikkek