Közélet

Hasogdzsi-ügy: Trump embere személyesen néz a szaúdi király körmére

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter Donald Trump elnök kérésére hétfőn Szaúd-Arábiába utazik – jelentette be Heather Nauert külügyi szóvivő. Donald Trump telefonon beszélt a szaúdi uralkodóval a Szaúd-Arábia isztambuli konzulátusán eltűnt szaúdi ellenzéki újságíró, Dzsamál Hasogdzsi ügyéről.

Az amerikai elnök hétfőn reggel Twitter-bejegyzésben közölte: Szalmán bin Abdel-Aziz szaúdi király határozottan cáfolta, hogy tudomása volna arról, „bármi történt volna” a rendszerbíráló szaúdi újságíróval. Trump egyúttal bejelentette azt is, hogy Mike Pompeo külügyminiszter Rijádban az uralkodóval egyeztet majd.

A mikroblog-bejegyzésben a szaúdi uralkodóra utalva Trump tudatta:

azt mondta, hogy szorosan együttműködnek Törökországgal annak érdekében, hogy választ találjanak. Azonnal küldöm a külügyminiszterünket, hogy találkozzék a királlyal.

Az elnök később, a Fehér Házból a hurrikán sújtotta Floridába indulva, újságíróknak azt mondta: „talán gazfickó gyilkosok lehettek, ki tudja?”. Feltételezését azonban nem magyarázta meg.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter
Fotó: Olivier Douliery/AFP

Az újságíróknak azt is megerősítette, hogy Andrew Brunson, Törökországban fogva tartott amerikai lelkipásztor szabadon bocsátásáért Washington nem fizetett váltságdíjat és nem helyezte kilátásba Ankarának a korábban hozott szankciók eltörlését.

Dzsamál Hasogdzsi, aki az Egyesült Államokban él és a The Washington Post című lap munkatársa, október 2-án tűnt el az isztambuli szaúdi konzulátuson, ahová azért ment, hogy dokumentumokat kérjen a közelgő esküvőjéhez.

Az újságíró bement az épületbe és soha nem jött ki onnan.

Donald Trump a CBS televízió 60 perc című magazinműsorának adott, és vasárnap este sugárzott interjújában arra figyelmeztetett: amennyiben bebizonyosodik, hogy az eltűnés és Hasogdzsi feltételezett meggyilkolása hátterében Szaúd-Arábia áll, akkor Rijád „nagyon komoly büntetésre” számíthat. Az elnök azonban elutasította, hogy Washington felmondja a Rijáddal kötött fegyverszállítási megállapodást, arra hivatkozva, hogy ez amerikaiak százezreinek munkahelyét veszélyeztetné. „Jelenleg cáfolják, és hevesen cáfolják” – fogalmazott Szaúd-Arábiáról vasárnap este Trump. Hozzátette:

lehet, hogy ők voltak? Igen.

Washingtonban republikánus és demokrata párti szenátorok a múlt héten közösen sürgették Donald Trumpot az ügy kivizsgáltatására és szükség esetén – az úgynevezett Magnyitszkij-törvény értelmében – szankciók javaslatára.

Közben amerikai lapok tudósítói és gazdasági vezetők egymás után mondják le részvételüket az október végén Rijádban tartandó beruházási konferencián. Vasárnap Jamie Dimon, a JP Morgan Chase bankház vezérigazgatója és Bill Ford, a Ford Motor elnöke mondta le közel-keleti útját.

Steve Mnuchin amerikai pénzügyminiszter egyelőre változatlanul tervezi a részvételét, bár Larry Kudlow, a Fehér Ház gazdasági főtanácsadója vasárnap egy televíziós interjúban azt mondta, hogy a tárcavezető még változtathat a tervein.

Donald Trump Dzsamál Hasogdzsi Szaúd-Arábia Mike Pompeo
Kapcsolódó cikkek