Közélet

Szaúd-Arábia furcsa időzítéssel utalt egy nagyobb összeget az USA-nak

Amerikai lapértesülések szerint Szaúd-Arábia kedden, Mike Pompeo amerikai külügyminiszter rijádi látogatása idején 100 millió dollárt utalt át Washingtonnak az északkelet-szíriai helyzet stabilizálásához való hozzájárulásként.

Szaúd-Arábia még augusztusban nyilvánosan ígéretet tett arra, hogy anyagilag is támogatja az Egyesült Államok erőfeszítéseit a Szíria északkeleti vidékein kialakult helyzet stabilizálására. Ígéretét azonban mindeddig nem váltotta valóra, az átutalás időzítése pedig – amelyről elsőként a The New York Times adott hírt – elemzőkben kételyt ébresztett:

vajon a kifizetés nincs-e kapcsolatban a Szaúd-Arábia isztambuli konzulátusán eltűnt és vélhetően meggyilkolt szaúdi újságíró, Dzsamál Hasogdzsi ügyével.

Az amerikai külügyminisztérium cáfolta a feltételezést, miszerint bármiféle összefüggés volna az összeg átutalása és Mike Pompeo rijádi tárgyalásai között. A The Washington Post, amelyben Hasogdzsi rendszeresen publikált, megkereste Brett McGurk különmegbízottat, aki az Iszlám Állam terrorszervezet ellen harcoló koalíció ügyeiben felelős.

Mike Pompeo amarikai külügyminiszter (b) kedden Rijádban tárgyalt Mohammed bin Salman szaúdi koronaherceggel is
Fotó: AFP/Leah Millis

A külügyi alkalmazott közleményben válaszolt a lapnak.

A pénzeszközök átutalása régóta tartó folyamat, semmi köze nincs más eseményekhez vagy a külügyminiszter látogatásához

– szögezte le McGurk.

A The Washington Post megjegyezte: Szaúd-Arábia, amely olajban gazdag és az Egyesült Államok szilárd szövetségese, régóta az anyagi lehetőségeire támaszkodik, amikor politikai célkitűzéseinek támogatására akarja rávenni partnereit. A lap – konkrét nevek említése nélkül – azt írta:

Nyugati diplomaták gyanúja szerint a sivatagi királyság kompenzálja majd Törökországot is azért, mert beleegyezett a Hasogdzsi-ügy közös kivizsgálásába.

Ez a „kompenzálás” adósságkönnyítést vagy a gyöngélkedő török gazdaság bármilyen jellegű megsegítését jelentheti.

Az amerikai lap a külügyminisztérium egyik, neve elhallgatását kérő tisztségviselőjére hivatkozva azt közölte: Brett McGurk péntek óta Szaúd-Arábiában tárgyal.

the washington post Egyesült Államok Szaúd-Arábia Mike Pompeo Hasogdzsi-ügy
Kapcsolódó cikkek