Közélet

Ragaszkodnak az új felülvizsgálathoz a rokkantak

Akár milliós összegtől is eleshettek azok a rokkantnyugdíjasok, akik az új felülvizsgálati rendszer alapján – bár állapotjavulás nem következett be náluk – kevesebb járandóságot kaptak az államtól.

Az Alkotmánybíróság rokkantakat érintő múlt heti döntése után a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) egyeztetést kezdeményez az Emberi Erőforrások Minisztériumával (Emmi). A kormány jövő év március 31-ig kapott határidőt a taláros testülettől az újragondolt szabályozás kialakítására.

A mozgáskorlátozottak érdekeit képviselő szervezet a Világgazdaságnak azt írta: ragaszkodnak hozzá, hogy az új szabályozás terjedjen ki az érintettek ügyének hivatalból történő felülvizsgálatára, és ennek keretében kerüljön sor az Alkotmánybíróság határozatában foglaltaknak megfelelő orvoslásra.

A legfrissebb adatok szerint 2018 októberében rokkantsági ellátásban 294 ezren részesültek, az idén erre körülbelül 251 milliárd forintot fizet ki a Magyar Államkincstár – közölték lapunkkal.

Az Alkotmánybíróság szerint a rokkantsági ellátások összege a 2012. január 1-je előtt folyósított rokkantsági nyugdíjak összegéhez képest kizárólag akkor csökkenthető, ha az ellátásra jogosult személy állapotában javulás következett be. A szabályozás azonban nem határozza meg az állapotjavulás fogalmát.

Az átminősítések miatt többen az utazási és gyógyszerkedvezményüket is elvesztették
Fotó: Shutterstock

A MEOSZ úgy véli, a rokkantak minősítési rendszerének változása miatt sokan egészségi állapotuk tényleges javulása nélkül is kiestek az ellátórendszerből. 2012-ben 43 774 rokkant vizsgálatát végezték el, közülük 4713-an olyan minősítést kaptak, hogy nem tekinthetők megváltozott munkaképességűeknek, ezért a rendszerből is kikerültek.

A MEOSZ adatai szerint 2012-ben több mint 27 ezer volt III. csoportú rokkantsági nyugdíjas felülvizsgálatát végezték el. Ebben a kategóriában csaknem 12 ezer ember ellátása csökkent vagy szűnt meg állapotváltozás miatt. A komplex felülvizsgálatok természetesen az ezt követő években is folytatódtak, még 2015-ben is, ám erről már nincsenek adatai a MEOSZ-nak.

A szövetség kiemelte, hogy a 2012-től érvényben lévő szabályozás vesztesei voltak azok a közszférában dolgozók is, akiknek 2012 előtt a rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjukat viszonylag hosszú munkában töltött idő (25-30 év szolgálati idő) alapján állapították meg.

Ezek a nyugellátások elérték akkor a 130-150 ezer forintot is, ám az új komplex felülvizsgálat után előfordult, hogy az ellátás 40 ezer forintra csökkent.

A Magyar Államkincstár mellett kerestük az Emmit is, ám a minisztériumtól egyelőre nem érkezett tájékoztatás.

A teljes cikk a Világgazdaság pénteki számában olvasható

rokkantak Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) Alkotmánybíróság
Kapcsolódó cikkek