Közélet

Trump már gratulált a demokratáknak

A Demokrata Párt megszerzi a többséget a Képviselőházban, a kormányzó republikánusok viszont növelik többségüket a Szenátusban. Trump óriási sikernek nevezte a választási eredményt.

A republikánusok ugyan megőrizték többségüket a Szenátusban, de a Képviselőházban ugyanez nem sikerült nekik. Végleges eredmény még nem született, de Nancy Pelosi, a demokraták képviselőházi frakcióvezetője sajtótájékoztatóján biztosra mondta a demokrata többséget az alsóházban.

A félidős választásokon újraválasztották a Szenátus harmadát (törvényhozás felsőháza), a Képviselőház (törvényhozás alsóháza) egészét, összesen 39 államban és szövetségi területen választottak kormányzót, illetve számos állami és helyi szintű választásra is sor került.

Ünnepelhettek a demokrata törvényhozók

Donald Trump amerikai elnök telefonon gratulált a Demokrata Párt alsóházi győzelméhez. Pelosi szóvivője elmondta, hogy Trump a telefonbeszélgetés során méltatta, hogy az eredményre reagálva Pelosi a pártpolitikai választóvonalakon való felülemelkedésről beszélt.

Voksolók az Ohio állambeli Gates Mills egyik szavazóhelyiségében
Forrás: MTI/AP/Tony Dejak

Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője elmondta, hogy az éjszaka folyamán az elnök több emberrel is beszélt telefonon. Trump felhívta Mitch McConnellt, a republikánusok szenátusi vezetőjét, és gratulált neki a szenátusi többség történelmi növeléséhez. Trump Chuck Schumerrel, a demokraták szenátusi vezetőjével és Paul Ryannel az alsóház távozó, republikánus párti elnökével is telefonált.

https://twitter.com/cspan/status/1060015222872854528

A CNN tudósítása szerint „a demokraták elfoglalták a Képviselőházat” – a 435 képviselői helyből 222-benn nyertek a demokrata jelöltek – , és várhatóan nagyszabású ellenőrzést hajtanak végre Donald Trumppal szemben. A hírtelevízió szerint az idei félidős választások alatt egy nemi és faji tekintetben is sokszínű, fiatalabb „új politikai generáció” került be a törvényhozásba.

Szakértők szerint a demokrata képviselők nem fogják kímélni Trumpot:

többek között számon kérhetik rajta adóbevallásait, amelyeket a 2016-os megválasztása előtti kampányban nem mutatott be. Várható, hogy a két évvel ezelőtti választásokba való állítólagos orosz beavatkozással kapcsolatos vizsgálattal kapcsolatban is aktivizálják magukat.

Trump a Twitteren óriási sikernek nevezte a félidős választások eredményét, és mindenkinek köszönetet mondott:

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1060022696703070208

A Szenátusban maradt a konzervatív többség

A félidős választás során 46 demokrata -, és 51 republikánus szenátornak lett biztos helye a Szenátusban. A csatorna szerint szinte minden olyan államban, ahol Trump számára kulcsfontosságú volt a szenátor vagy a kormányzó személye, sikeresen szerepeltek a republikánusok. Indiana, Texas és Észak-Dakota államban nyertek,

így részben megőrizve eddigi helyeiket, részben újakat szerezve továbbra is többségben lesznek a szenátusban.

Ted Cruz texasi republikánus szenátor megöleli feleségét
Forrás: MTI/EPA/Michael Wyke

A Szenátusban 35 helyet választottak újra, a republikánus párti szenátorok az eddigi eredmények szerint megőrizték helyüket, a visszavonuló republikánus helyére pedig az újonnan jelölt republikánus politikusokat választották meg. A konzervatív szenátusi többség megtartása különösen fontos Trumpnak, hiszen Mitch McConnell vezetésével a republikánusok folytathatják a szövetségi igazságszolgáltatás átalakítását – közölte a CNN.

Donald Trump nagy erőkkel kampányolt
Forrás: Nicholas Kamm / AFP

A fűfogyasztást és az abortusz kérdését is górcső alá vették

A törvényhozói és kormányzó-választások mellett 37 államban 155 népszavazást is tartottak

– írja a The Washington Post. Többek között Alabamában és Nyugat-Virginiában megszavazták a helyi alkotmány módosítását annak érdekében, hogy szigorítsák az abortusz szabályozását. Hat államban a bűncselekmények áldozatainak – államonként eltérő – védelmére voksoltak igennel.

Coloradóban, Michiganben, Missouriban és Utah államban a választási körzetek újraszabását szavazták meg. Michiganben elfogadták, hogy a 21 évesnél idősebb állampolgárok fogyaszthassanak marihuánát. Az alabamaiak 70 százaléka azt az alkotmánymódosítást szavazták meg, amely lehetővé teszi a Tízparancsolat kihelyezését állami hivatalokban és közterületeken.

félidős választások Egyesült Államok Donald Trump republikánusok Népszavazás demokraták
Kapcsolódó cikkek