Közélet

Donald Trumpnak nem lesz elég pénze a falépítésre

A demokraták 1,37 milliárd dollárt szavaznának meg a határbiztonság erősítésére, szemben a Donald Trump által kért 5,7 milliárdos összeggel.

Donald Trump amerikai elnök hétfőn este a texasi El Pasóban kampányolt a mexikói határon megépítendő fal mellett, eközben Washingtonban a republikánusok és demokraták elvi megállapodásra jutottak a kormányzati munka finanszírozásáról, és

kevesebb mint 1,4 milliárd dollár megszavazásáról a határbiztonság erősítésére.

A megállapodás részletei nem ismertek, hétfőn késő este csupán annyi került nyilvánosságra, hogy a részleges kormányzati leállás elkerülése érdekében sikerült egyezségre jutni. Az amerikai sajtóban megjelent információk szerint azonban a megállapodás értelmében

a demokraták 1,37 milliárd dollárt szavaznának meg a határbiztonság erősítésére, szemben a Donald Trump által kért 5,7 milliárdos összeggel.

Richard Shelby alabamai republikánus szenátor hétfőn este újságíróknak úgy fogalmazott:

elvi megállapodást kötöttünk arról, hogy szeptember 30-ig a kongresszus finanszírozza a határ biztonságát növelő programokat.

Maga a politikus is kísérleti megállapodásnak nevezte az egyezséget, amelyről kijelentette, hogy részleteit még a héten kidolgozzák.

Donald Trump
Fotó: AFP

A megállapodásra február 15-ig van idő, ha ugyanis addig nem sikerül tető alá hozni, akkor az elnök ismét részleges kormányzati leállást jelent be, sőt – mint azt kabinetfőnöke és a Fehér Ház gazdasági igazgatója, Mick Mulvaney egy vasárnapi televíziós interjúban ismét kilátásba helyezte – az elnök rendkívüli állapotot hirdethet ki, hogy a kongresszus megkerülésével biztosítsa a megígért határfal felépítéséhez szükséges pénzt.

A törvényhozók hétfő esti bejelentése egyáltalán nem említi a falépítést, noha Donald Trump ragaszkodik hozzá. Egy neve elhallgatását kérő kongresszusi munkatárs azonban amerikai újságíróknak azt mondta:

az 1,37 milliárd dollárt nem biztonsági eszközökre szánják, hanem egy kerítés építésére.

Trump egyelőre nem reagált az elvi megállapodás létrejöttének hírére, de az El Pasóban tartott nagygyűlésen azt hangsúlyozta, hogy csakis a fal képes megvédeni az amerikaiakat az illegális bevándorlóktól.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek