Közélet

Eltiporták a sárgamellényeseket a francia hatóságok

Az Európa Tanács (ET) emberi jogi biztosa, Dunja Mijatovic bírálta egy kedden közzétett memorandumban a francia hatóságokat amiatt, ahogyan a sárgamellényes tüntetőkkel bántak, és felszólította őket, hogy mutassanak több tiszteletet az emberi jogok iránt.

Az ET emberi jogi biztosa, Dunja Mijatovic januári párizsi látogatásának tapasztalatait összegezte a kedden nyilvánosságra hozott memorandumban. Az írásban Mijatovic arra kérte a kormányt, hogy tartózkodjon a gyülekezési jog túlzott korlátozásától, ugyanis a parlament éppen egy ilyen jellegű törvényjavaslatot vitat meg. A meglehetősen vitatott törvénytervezet célja, hogy a hatóságok felléphessenek azok ellen, akik rendőrök elleni erőszakos cselekményekre használják fel a tüntetéseket. Mijatovic hozzátette: a képviselőknek biztosítaniuk kell, hogy a törvényjavaslat tiszteletben tartsa a gyülekezés szabadságát.

Mijatovic azt is kérte, hogy a francia hatóságok hagyjanak fel a gumilövedék használatával a közrend fenntartását célzó műveleteikben, valamint mihamarabb vizsgálják felül az effajta fegyverek alkalmazásáról szóló szakpolitikájukat.

A belügyminisztérium adatai szerint több mint háromezer ember – köztük tüntetők és rendőrök – sérült meg a sárgamellényes tüntetések novemberi kezdete óta. A rendőröket bírálat érte a gumilövedékek bevetése miatt, ugyanis több tüntető arról számolt be, hogy ezek súlyos sebesüléseket okoztak nekik. Volt, aki elveszítette fél szemét, mások csonttörést szenvedtek. A francia biztonsági erők több mint 12 ezer gumilövedéket lőttek ki a tüntetések alatt.

A dráguló üzemanyagárak ellen tiltakozó sárga láthatósági mellényt viselő tüntetők a Diadalív előtt a párizsi Champs-Elysées sugárúton
Fotó: MTI/EPA/Etienne Laurent

A memorandumban Mijatovic elismerte a rendőri műveletek összetettségét, ugyanakkor arra buzdította az embereket, jelentsék a túlkapásokat. A biztos kifejezte aggodalmát amiatt, hogy olyan tüntetőket is őrizetbe vettek, akikről nem jelentették bűncselekmény elkövetését.

A francia hatóságok írásban válaszoltak az ET emberi jogi biztosának felvetéseire. A legutóbbi biztonsági intézkedések célja, hogy szavatolják a tüntetők biztonságát – jelentették ki. A válasz részletezi azt is, hogy a rendőrség működési körülményei meglehetősen nehezek, mivel egyes tüntetők erőszakos cselekményeket követnek el rendőrök, újságírók, illetve mások ellen.

A törvények szigorúan szabályozzák a rendőrök által alkalmazható erőszakot; tömegoszlatásra a biztonsági erőknek jogukban áll gumilövedéket alkalmazni

– szögezték le.

sárgamellényesek emberi jogok Franciaország
Kapcsolódó cikkek