Közélet

Az észak-koreai diktátor úgy tűnik, hogy visszavett

Nincs jele annak, hogy Észak-Korea hamarosan újabb rakétatesztet hajtana végre – közölte a dél-koreai védelmi miniszter meghallgatásán a szöuli parlamentben, hétfőn.

Még nem lehet megállapítani, hogy az egyik észak-koreai rakétalétesítménynél észlelt tevékenység újabb rakétateszt előkészülete-e – mondta Csong Kjong Do.

Március elején több amerikai elemzőintézet és dél-koreai tisztségviselő műholdképek alapján azt közölték, hogy akár rakétaindítási előkészületek is folyhatnak a Dongcsang-ri nevű rakétaállomáson, ahonnan eddig csak műholdakat bocsátottak fel, atomtöltet hordozására alkalmas interkontinentális ballisztikus rakétát nem.

Csong Kjong Do védelmi miniszter hétfőn azt mondta: az állomáson látható mozgásból egyelőre nem lehet rakétaindítás előkészítésére következtetni.

Fotó: AFP

A védelmi miniszter általánosságban közölte: vannak arra utaló jelek, hogy Észak-Korea folytatja nukleáris tevékenységét.

Cso Mjung Gjon, a két Korea egyesítésének ügyeiért felelős miniszter egy másik meghallgatáson azt mondta: elképzelhető, hogy Phenjan azért végeztet bizonyos mozgásokat a Dongcsang-ri rakétaállomáson, hogy javítsa pozícióját az Egyesült Államokkal folytatott tárgyalásokon.

Kérdés, van-e más céljuk ezzel

– tette hozzá.

Phenjan pénteken közölte: fel akarja függeszteni az atomprogramjáról szóló tárgyalásokat Washingtonnal, miután februárban kudarcba fulladt Kim Dzsong Un észak-koreai vezető és Donald Trump amerikai elnök csúcstalálkozója.

Trump és Kim nem tudott megállapodni az észak-koreai atomfegyverek leszereléséről hanoi csúcstalálkozóján.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter viszont azt mondta: az Egyesült Államok mindenképpen a diplomáciai tárgyalások folytatására számít, még azt követően is, hogy észak-koreai tisztségviselők közölték, Kim Dzsong Un észak-koreai vezető fontolgatja rakéta- és nukleáris programjának újraindítását.

Kim Dzsong Un Észak-Korea atomfegyver
Kapcsolódó cikkek