Közélet

Kiszervezik az ügyeletet

A döntés a Törökbálinti Tüdőgyógyintézet ellátását érinti a hatágyas pulmonológiai osztály intenzív részlegén.

Kiszervezi a Törökbálinti Tüdőgyógyintézet a betegek ügyeleti időben történő ellátását a hatágyas pulmonológiai osztály intenzív részlegén – derül ki az közbeszerzési értesítőjéből. A kiírás szerint négy évre szerződnének azzal a szolgáltatóval, aki három szakorvost és négy ápolót biztosít folyamatosan a betegellátáshoz.

A kórházban fekvők napközbeni ellátását az intézmény által alkalmazott orvosok és ápolók végzik továbbra is.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő által finanszírozott kórházakban nem példa nélküli egyes feladatok vállalkozói működtetése. Jellemzően a diagnosztikai ellátást, a túlmunkát és az ügyeleti ellátást szervezik ki, jelen esetben is az ügyeleti ellátás többletfeladatára írták ki a pályázatot – mondta a Világgazdaságnak Kincses Gyula korábbi egészségügyi államtitkár.

Fotó: MW

Egy kórház menedzsmentjének számos eszköze van a felmerülő problémák kezelésére, mint például az ápolók vagy az orvosok átcsoportosítása, ami ebben az esetben nehezebben kivitelezhető. A kiszervezés mögött az esetek többségében az áll, hogy a kórház ugyanabból a bérköltségből több nettó bért tud fizetni a kedvezőbb vállalkozói adószabályok miatt, illetve egy erre szakosodott vállalkozás több intézmény együttes munkaerőgondját nagyobb rugalmassággal és hatékonysággal tudja kezelni – tette hozzá.

A teljes cikk a csütörtöki Világgazdaságban olvasható

Tüdőgyógyintézet Törökbálint Kincses Gyula Balogh Zoltán orvos ápoló
Kapcsolódó cikkek