Közélet

Ötből négyen nincsenek beoltva

Ausztriában az embereknek már a 80 százaléka megkapta a védőoltást.

Hamarosan indul a kullancsszezon, a magyar lakosság vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás elleni átoltottsága pedig alig éri el a 18-20 százalékot, szemben Ausztriával, ahol az emberek 80 százaléka megkapta a védőoltást – mondta Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke. Hozzátette:

ha a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő támogatást adna a vakcina árához, nagyobb lenne az átoltottság Magyarországon is.

Fotó: Schneider Ferenc

Hazánkban két gyógyszergyártó cég, a GlaxoSmithKline (GSK) és a Pfizer kullancsencephalitis elleni védőoltásai kaphatók a patikákban. Az érintett oltóanyaggyártók a Világgazdasággal azt közölték, hogy tavaly a gyógyszertárakban több mint 145 ezer vakcinát értékesítettek. A GSK tájékoztatása szerint évente több millió kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás elleni oltóanyagot gyártanak.

A globális kereslet folyamatosan nő, csak Magyarországon százezren váltották ki a vényköteles vakcinát.

A Pfizernél 2017-ben ugyan 11 százalékkal visszaesett 2016-hoz képest a kullancsencephalitis elleni oltóanyag iránti érdeklődés, de tavaly megállt a csökkenés, és a hazai gyógyszertárakban több mint 45 ezer vakcinát adtak el. A Pfizer lapunkkal azt közölte, hogy a vakcinaportfóliójuk 7 százalékát teszi ki a kullancsencephalitis elleni védőoltás.

A teljes cikk a csütörtöki Világgazdaságban olvasható

Pfizer kullancsencephalitis Póta György GlaxoSmithKline (GSK)
Kapcsolódó cikkek