Közélet

Súlyos milliókba kerülhet a szülés utáni depresszió kezelése

Áttörésnek nevezték a tengerentúlon, hogy már hivatalosan is elfogadták a szülés utáni depresszióra kifejlesztett gyógyszeres kezelést.

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatalának (FDA) fennállása óta először hagyott jóvá szülés utáni depresszió kezelésére kifejlesztett gyógyszert, amely a szakértők szerint új reményt adhat a nők számára – írja a CNN.

Kedden az FDA bejelentette, hogy jóváhagyja a brexanolon nevű hatóanyag intravénás alkalmazását, melyet a Zulresso vállalat dob piacra. A klinikai vizsgálatok során kimutatták, hogy

minden kilencedik anyánál a szülés utáni depresszió tünetei a szülést követően pár órával ki is alakulhat.

A cikk szerint a kezelés 60 órát vesz igénybe, mellékhatások között megemlítik a fejfájást, a szédülést vagy a túlzott fáradtság kialakulását is. A gyógyszer kifejlesztését végző cég szerint a kezelés valószínűleg 20 és 35 ezer dollárba (körülbelül 5,5-9,7 millió forint) kerülhet. Az Egyesült Államokban a Zulresso

7450 dolláros kezdeti listaáron vezeti be üvegenként a gyógyszert, ami azt jelenti, hogy a terápia átlagos költsége 34 ezer dollárba kerülhet.

Álmainkban Amerika

Az Egyesült Államokban működő magán-egészségbiztosítási modellben a polgárok maguk után fizetik a betegbiztosítást. A rendszerben a magánszektor szerepe erősebb, mint más fejlett országokban. Az egészségügyi szektor irányításának hatásköre megoszlik a szövetségi kormány és az államok kormányai között: az államok finanszíroznak és menedzselnek különböző népegészségügyi funkciókat, megtérítik a Medicaid költségek (az 53 évvel ezelőtt létrehozott program feltételek nélkül jár a szegényeknek) egy részét és határoznak meg egészségbiztosítási szabályokat. Ugyanakkor szövetségi szinten szabályozzák a gyógyszerek és az orvostechnikai eszközök forgalmazását is.

A fentieket figyelembe véve világossá válik, hogy külföldi állampolgárok, vagy a biztosítással nem rendelkezők számára jelentős összegbe kerül ez a fajta kezelés.

A szülés utáni depresszióra még nem voltak az FDA által jóváhagyott antidepresszánsok, így az első gyógyszeres kezelés jóváhagyása áttörést jelent a betegek számára

– mondta Dr. Kristina Deligiannidis, a Zucker Hillside Hospital női egészségügyi-viselkedésért felelős igazgatója. Kezelés nélkül

a szülés utáni depresszió hónapokig vagy akár évekig is eltarthat

az amerikai Országos Mentális Egészségügyi Intézet (NIMH) szerint. A vizsgálatok azt mutatták, hogy a brexanolon hatásos volt, függetlenül attól, hogy mikor kezdődtek a szülés utáni depresszió tünetei.

Az Egyesült Államokban becslések szerint évente több mint 400 ezer csecsemő születik depressziós anyától. Korábban a szülés utáni depressziót mentális egészségügyi szakemberekkel és antidepresszánsokkal, vagy terápiákkal orvosolták, de az antidepresszáns gyógyszeres kezelést az FDA eddig még nem hagyta jóvá. A szakemberek szerint az antidepresszáns gyógyszerek általában nem biztosítják a tünetek azonnali enyhítését, és több hetet is igénybe vehetnek.

Mit kezdjek magammal?

A CNN megszólaltatott egy anyát, aki elmondta, hogy amikor hazaérkezett a kórházból, ugyanolyan izgatott és ideges volt, mint a legtöbb anya, de folyamatosan negatív gondolatok is nyomasztották. „Az első két hetet végig sírtam” – mondta Stephanie Hathaway. Először a férjével együtt úgy gondolta, csupán a kisbaba miatt kialakult felfokozott lelkiállapot – az úgynevezett „baby blues” miatt – sírt és nem azért, mert szomorúan és kiüresedve érzi magát a gyerekével.

„De aztán zavaró gondolataim támadtak” – tette hozzá. Elmondta, többször arra gondolt, hogy

a lánya egy jobb anyát, a férje pedig egy jobb feleséget érdemelne.

Aztán Hathaway rájött, hogy segítségre van szüksége, amikor egy nap a lányát tartotta kezében, és rettegett attól a gondolattól, hogy mit kezd majd magával, ha már letette a gyermekét. Ugyanebben az évben, 2014-ben az anyánál szülés utáni depressziót diagnosztizáltak, és hagyományos antidepresszáns gyógyszerekkel kezelték, amely szerinte az elmúlt időszakban segítettek. Néhány évvel később, 2017-ben Hathawaynek megszületett a második gyermeke, és ugyanazokat az antidepresszánsokat írták fel neki, de a gyógyszerek nem enyhítették a tüneteket.

Hathaway most jelentkezett az újonnan engedélyezett gyógyszeres kezelésre: „Ez egy 60 órás infúzió volt, és az első 12-18 órában éreztem a legnagyobb különbséget” – mondta Hathaway. „Azok a zavaró gondolatok, amelyek a fejemben ismételten lejátszottak, azok eltűntek és nem jöttek vissza” – tette hozzá. A 60 órás infúziós kezelésben részt vevő nők felénél nem állt fenn a depresszió – közölte Dr. Kristina Deligiannidis.

Fotó: Shutterstock

Forradalmi újítás

Az első kíséreteteket 2016-ban és 2017-ben végezték el több mint 200 nő részvételével, akiknél a szülés utáni depresszió tünetei kimutathatóak voltak. A nők állapotát 30 napig követték végig, a kutatást a Sage Therapeutics nevű szervezett finanszírozta.

A betegek 94 százalékánál nem lépett fel ismét mentális zavar a kezelést követő 30 nap alatt. A leggyakoribb mellékhatások a fejfájás a betegek 15,7 százaléka körében, a szédülés 13,6 százalék esetében, az aluszékonyság vagy a túlzott álmosság pedig a betegek 10,7 százalékánál jelentkezett.

A legnagyobb reményem, hogy ez növeli a tudatosságot. Micsoda szívfájdalom, hogy számos nő csendben szenved, és nem kapja meg a szükséges kezelést

– mondta Dr. Samantha Meltzer-Brody, a University of North Carolina School of Medicine hangulati és szorongásos zavarokkal foglalkozó professzora.

A klinikai adatok alapján új fénybe került a depresszió kezelése – mondta Catherine Monk, a Columbia University Irving Medical Center női programjának kutatási igazgatója. Monk, aki szintén a New York State Psychiatric Institute kutatója is hozzátette, mivel a kezelés pozitív hatásai hamar kimutathatóvá váltak, néhány napon belül potenciálisan új szabványt hozhatnak létre a szülés utáni depresszió kezelésére.

Egyesült Államok szülés utáni depresszió egészségügy
Kapcsolódó cikkek