Közélet

Ezt a nevet adták az elsőként lefotózott fekete lyuknak

Hawaii nyelven kapott nevet a fekete lyuk, amelyről a világon elsőként sikerült felvételt készíteni.

A The Honolulu Star-Advertiser című napilap csütörtöki beszámolója szerint a hilói Hawaii Egyetem nyelvész professzoraként dolgozó Larry Kimura a Powehi nevet adta a kozmikus objektumnak.

A hawaii kifejezés nagyjából azt jelenti, hogy „díszbe öltözött, feneketlen sötét képződmény” és a Kumulipo nevű, 18. századi hawaii énekből származik, amely egy teremtéstörténetét mesél el.

A fekete lyuk azért kapott hawaii nevet, mert a róla készült felvétel – amelyen egy fényes gyűrűalakzat előtt sötét folt látható – elkészítéséhez két hawaii teleszkópot is használtak.

Fotó: MTI/EPA

A fekete lyukról valaha készített első felvételt szerdán mutatták be a világ hat különböző pontján – Washington, Brüsszel, Santiago, Sanghaj, Tajpej és Tokió – egyidejűleg tartott sajtótájékoztatón.

Eddig csak illusztrációk léteztek a fekete lyukakról. A most közölt képen az 55 millió fényévre lévő Messier 87 nevű galaxis középpontjában lévő, nagyon nagy tömegű fekete lyuk látható. A felvétel elkészítésében négy kontinens nyolc obszervatóriuma vett részt.

A kutatás az Event Horizon Telescope (EHT) projekt keretében valósult meg. A nemzetközi együttműködés 2012-ben indult azért, hogy közvetlenül figyeljék meg egy fekete lyuk környezetét egy földbázisú globális teleszkóphálózattal.

Hawaii fekete lyuk Powehi
Kapcsolódó cikkek